Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Králičí maso v poslední době zažívá renesanci, a to nejen v dietetologických kruzích – že je libové a snadno stravitelné je poměrně známo, ale že je také velice výživné a obsahuje velké množství bílkovin, už méně. Pokud vaříte i pro citlivější duše, doporučuji alespoň zkraje maso před servírováním obrat a jeho původu příliš nerozvádět – mám mnohokrát potvrzeno, že tak si ho s chutí dají bez problémů i oni.

Následující recept je z legendární kuchařky od Marie Janků-Sandtnerové, jmenuje se „Králík se zeleninkou“ a s lehkou úpravou (méně slaniny a více zeleniny) je geniálním řešením pro ty, kdo si rádi dají hedvábnou omáčku, ale vyhýbají se mouce a smetaně. Omáčka je zahuštěná jen bramborou, která jí dodá perfektní krémovou konzistenci. Chuť základu zaručí důkladné orestování zeleniny, proto úplně nevynechávám špek, ale můžete ho samozřejmě nahradit trochou rostlinného oleje. Jako přílohu zkuste bezlepkové mandlové noky z tvarohu, které sice vyžadují trochu práce a čekání (chystají se o den dřív, jinak mají tendenci se rozvařit), ale svou jemnou chutí a nadýchanou strukturou jídlu dodají až slavnostní nádech.

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1 králík (1300 g)
  • Sůl & pepř
  • 50 až 75 g špeku (Sandtnerová dává 120 g slaniny nebo 100 g másla)
  • 500 g kořenové zeleniny (S. dává 100 g)
  • 1 menší pórek
  • 1 větší cibule (90 g; S. dává 30 g)
  • 2 kuličky nového koření
  • Špetka majoránky
  • 2 bobkové listy
  • Špetka sladké papriky
  • Špetka šalvěje
  • 600 ml vody
  • 80 ml octa (S. dává 125 ml)
  • 150 g brambor (2 až 3 menší kusy)
  • Mandlové lupínky nebo sekaná petržel na ozdobu

Na bezlepkové mandlové noky:

  • 500 g jemného tvarohu v kostce (vaničkový je příliš řídký)
  • 2 vejce
  • 120 g mandlové mouky
  • 20 g psyllia – rozpustné vlákniny (koupíte v lékárnách a zdravých výživách)
  • Špetka soli (+ další do vody)

Postup

  1. Všechny ingredience na noky dobře promíchejte, nechte 20 minut nabobtnat v lednici a poté z hmoty tvarujte hady, které krájejte na jednotlivé nočky. Rozložte je na velké prkénko nebo plech vyložený pečicím papírem a nechte do druhého dne v lednici nepřikryté oschnout.
  2. Těsně před dokončením králíka pak ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, noky do ní vhoďte a za velmi mírného varu, aby je neroztrhal, je pozvolna vařte jen do momentu, kdy vyplavou na povrch. Vyndejte děrovanou lžící nebo cedníkem a podávejte k omáčce.
  3. Špek pokrájejte na kostičky a ve velkém hrnci nebo pánvi ho nechte pomalu zesklovatět. Když pustí trochu tuku, přidejte na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, kolečka pórku a nahrubo nasekanou cibuli a 10 minut dozlatova opékejte.
  4. Dost osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte všechno koření, naporcované, osolené a opepřené kusy králíka, vodu a ocet a pod poklicí duste hodinu téměř doměkka.
  5. Přidejte na kostky pokrájené brambory a vařte dál. Když jsou brambory úplně měkké, vyndejte maso a koření. Omáčku propasírujte přes síto nebo rozmixujte, podle potřeby zřeďte vodou, a maso oberte. Podávejte spolu s noky posypané mandlovými lupínky nebo sekanou petrželí.