Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Korejské bulgogi aneb „maso na ohni“ vyniká svou výtečnou chutí a zároveň lidem kolem stolu nabízí skvělý kulinářský zážitek. V Koreji si totiž běžně maso grilují sami strávníci přímo uprostřed stolu na zabudovaných uhlíkových grilech. Křehké kousky hovězího vyzrálého masa (nejlepší je hovězí pupek či svíčková) marinované v lahodné omáčce se podávají s různými miskami příloh, zvanými banchan. Kromě rýže se tak k masu podává fermentované kimchi, různé saláty, bylinky nebo třeba jarní cibulka.

Pokud to u vás doma nevypadá zrovna jako v typické korejské restauraci – a nevlastníte tedy stůl s grilem v jeho prostředku –, ogrilujte maso na venkovním grilu s dřevěným uhlím. Ihned jej servírujte doprostřed stolu. Každý si pak bulgogi vychutná, s čím se mu zlíbí. Korejci si jej rádi zabalí rovnou do listu salátu a k němu nanesou přílohy dle libosti. Je to zkrátka znamenitý prožitek plný úžasných chutí.

Korejské hovězí bulgogi

Na marinádu:

  • ½ asijské hrušky (nashi)
  • 2cm kousek zázvoru
  • 2 větší stroužky česneku
  • 4 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • ½ lžičky barevného pepře

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g flank steaku (může být i svíčková/hrudí/roštěná)
  • jasmínovou rýži
  • 3 stonky jarní cibule
  • salát lollo biondo
  • salát lollo roso
  • kimchi
  • hrstku thajské bazalky 
  • hrstku koriandru

Postup

  1. Připravte si marinádu na maso (ideálně den předem). Asijskou hrušku oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla, stejně jako zázvor a česnek. Do stejné misky přidejte sójovou omáčku, třtinový cukr, sezamový olej a asi půl lžičky v hmoždíři nadrceného nebo čerstvě namletého pepře. 
  2. Maso nakrájejte na tenčí plátky (cca 1 až 1,5 cm široké) přes vlákno. Naložte jej do připravené marinády (důkladně v ní plátky masa „vykoupejte“, aby byly pokryté ze všech stran) a nechte marinovat minimálně hodinu, ideálně tři nebo klidně celou noc. 
  3. Nachystejte veškeré přílohy, se kterými budete korejské bulgogi podávat. Jako hlavní přílohu zvolte rýži. Dále připravte do jednotlivých misek nakrájenou jarní cibulku, umytý salát lollo biondo a lollo roso (nebo jakýkoli jiný). Nezapomeňte na kimchi a samozřejmě bylinky – především thajskou bazalku, koriandr anebo třeba také perilu, pokud zrovna seženete. 
  4. Rozpalte gril na dřevěné uhlíky a maso na mřížce zprudka osmahněte z obou stran. Maso se krásně zatáhne a nasákne parádní kouřovou chuť. Zbytečně neotálejte, rovnou maso naservírujte doprostřed stolu k připraveným přílohám a užijte si sdílení tohoto náramně chutného korejského pokrmu.