Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Korejské bulgogi aneb „maso na ohni“ vyniká svou výtečnou chutí a zároveň lidem kolem stolu nabízí skvělý kulinářský zážitek. V Koreji si totiž běžně maso grilují sami strávníci přímo uprostřed stolu na zabudovaných uhlíkových grilech. Křehké kousky hovězího vyzrálého masa (nejlepší je hovězí pupek či svíčková) marinované v lahodné omáčce se podávají s různými miskami příloh, zvanými banchan. Kromě rýže se tak k masu podává fermentované kimchi, různé saláty, bylinky nebo třeba jarní cibulka.
Pokud to u vás doma nevypadá zrovna jako v typické korejské restauraci – a nevlastníte tedy stůl s grilem v jeho prostředku –, ogrilujte maso na venkovním grilu s dřevěným uhlím. Ihned jej servírujte doprostřed stolu. Každý si pak bulgogi vychutná, s čím se mu zlíbí. Korejci si jej rádi zabalí rovnou do listu salátu a k němu nanesou přílohy dle libosti. Je to zkrátka znamenitý prožitek plný úžasných chutí.
Korejské hovězí bulgogi
Na marinádu:
- ½ asijské hrušky (nashi)
- 2cm kousek zázvoru
- 2 větší stroužky česneku
- 4 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce sezamového oleje
- ½ lžičky barevného pepře
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g flank steaku (může být i svíčková/hrudí/roštěná)
- jasmínovou rýži
- 3 stonky jarní cibule
- salát lollo biondo
- salát lollo roso
- kimchi
- hrstku thajské bazalky
- hrstku koriandru
Postup
- Připravte si marinádu na maso (ideálně den předem). Asijskou hrušku oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla, stejně jako zázvor a česnek. Do stejné misky přidejte sójovou omáčku, třtinový cukr, sezamový olej a asi půl lžičky v hmoždíři nadrceného nebo čerstvě namletého pepře.
- Maso nakrájejte na tenčí plátky (cca 1 až 1,5 cm široké) přes vlákno. Naložte jej do připravené marinády (důkladně v ní plátky masa „vykoupejte“, aby byly pokryté ze všech stran) a nechte marinovat minimálně hodinu, ideálně tři nebo klidně celou noc.
- Nachystejte veškeré přílohy, se kterými budete korejské bulgogi podávat. Jako hlavní přílohu zvolte rýži. Dále připravte do jednotlivých misek nakrájenou jarní cibulku, umytý salát lollo biondo a lollo roso (nebo jakýkoli jiný). Nezapomeňte na kimchi a samozřejmě bylinky – především thajskou bazalku, koriandr anebo třeba také perilu, pokud zrovna seženete.
- Rozpalte gril na dřevěné uhlíky a maso na mřížce zprudka osmahněte z obou stran. Maso se krásně zatáhne a nasákne parádní kouřovou chuť. Zbytečně neotálejte, rovnou maso naservírujte doprostřed stolu k připraveným přílohám a užijte si sdílení tohoto náramně chutného korejského pokrmu.