Vanilkové rohlíčky patří k Vánocům stejně jako skutečná vanilka do cukru, ve kterém se tyto lahodné neřesti obalují. S ořechy je to pak velmi choulostivá záležitost, jelikož každičký recept (a bez debat, že každá rodina má ten nejlepší) obsahuje jiný druh. Rohlíčkům dodají chuť a lahodné aroma předem opražené mandle, stejně jako lískové nebo vlašské ořechy.

Tradice naší rodiny praví, že v receptu nesmí chybět mandle – samozřejmě ty předem nasucho opražené, aby rohlíčky ještě více rozvoněly. Domácí příprava vanilkového cukru je pak samozřejmostí. Vanilkové rohlíčky jsou křehké, voňavé a vybízejí k jejich neustálému ujídání.

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Na 2 plechy (cca 60 rohlíčků) potřebujete:

  • 120 g loupaných mandlí
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Na domácí vanilkový cukr (zbyde vám do zásoby):

  • 500 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup

  1. Začněte přípravou domácího vanilkového cukru (pokud ovšem nejste o krok dál a nemáte ho jako správná hospodyňka ve spíži již nachystaný).
  2. Do mixéru dejte krupicový cukr a na menší kousky překrájený vanilkový lusk, ze kterého jste odkrojili tvrdší konce. Mixujte 2 až 3 minuty, dokud nezískáte jemnou konzistenci vanilkového cukru.
  3. Pro ještě větší jemnost vanilkový cukr následně prosejte přes jemné síto a uložte jej do vzduchotěsné nádoby. Část rovnou nasypte do hlubšího talíře, kde budete později rohlíčky obalovat.
  4. Mezitím, co mixujete, opražte na suché pánvi loupané mandle. Průběžně je prohazujte, nechte rozvonět a následně vychladnout.
  5. Vychladlé mandle rozmixujte najemno a (v míse robota) promíchejte s moukou a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky pokrájené máslo a vytvořte drobenku. Přidáním žloutků nakonec vše spojte dohromady.
  6. Z těsta vytvarujte dlouhý váleček a nožem jej rozkrájejte na stejně velké kousky. Docílíte tak co nejpodobnější velikosti všech rohlíčků.
  7. Každý kousek zlehka rozválejte na hada. Oba konce pomocí prstů zarovnejte tak, aby byly stejně široké jako celý rohlíček – nechcete, aby byly špičaté a v troubě se připalovaly.
  8. Rohlíčky vyskládejte s rozestupy na dva plechy vyložené pečicím papírem. Na každý se vejde cca 30 kousků. Pečte při 180 °C v rozmezí 8 až 12 minut, podle jejich skutečné velikosti. Menším postačí kratší doba, větším pak prospěje o malinko delší propečení.
  9. Hotové rohlíčky jsou na povrchu světlé až narůžovělé. Na dotek jsou pevné a dají se bezpečně nadzvednout. Nechte je po dopečení na plechu asi dvě minuty zchladnout a ještě zatepla (nikoli horké) obalte v domácím vanilkovém cukru.
  10. Po úplném zchladnutí (nebo až před samotným servírováním) jim dopřejte druhé kolo cukrové nálože pro ještě lepší chuť i vzhled.

Tipy & triky

  • Rohlíčky neobalujte ani moc horké (cukr by se na ně lepil), ani moc vychladlé (cukr by nedržel). Přemístěte je do vanilkového cukru zhruba po 2 minutách po vyndání z trouby.
  • Vanilkový cukr si můžete připravit ještě před příchodem vánočních příprav. Aby se v něm vanilka co nejlépe rozvoněla, nechte lusk v cukru navonět klidně až po dobu dvou týdnů a poté rozmixujte.
  • Rohlíčky skladujte na chladném a temném místě, uzavřené ve vzduchotěsné nádobě či krabici. K úkrytu (nejen před ujídači) dobře poslouží spíž nebo balkon (v tomto případě dejte však pozor na navlhnutí a zvolte spíše plastovou či plechovou krabici vystlanou ubrouskem pro zachycení vlhkosti).
  • Příprava rohlíčků zhruba tři týdny před Vánoci je ideální. Příjemně se uleží a ještě více zkřehnou. Vyzkoušet můžete i jejich pistáciovou variantu s čokoládovou polevou.