Křehké těsto, sladká náplň z bílé čokolády a nakyslá rebarbora, tak přesně tyto chutě se snoubí v jednom svěžím koláči. Pokud stále nemáte rebarbory dost, sáhněte také po šťavnatém jogurtovém koláči či vločkových rebarborových řezech se zázvorem, ani s jedním receptem nešlápnete vedle.

Na koláč jsme použili podlouhlou koláčovou formu, ale pokud takovou nemáte, použijte klasickou formu na koláč o průměru okolo 25 cm, recept bude fungovat i tak. Mimo sezonu jednoduše vyměňte rebarboru například za čerstvé bobulovité ovoce, koláč bude také skvělý.

Křehký rebarborový koláč s malinami

Koláč s bílou čokoládou a rebarborou

Na koláč o rozměru 35×11 cm potřebujete:

  • 150 g studeného másla
  • 170 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 4 lžíce ledové vody
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky mleté vanilky

Na náplň:

  • 400 g smetany ke šlehaní
  • 200 g bílé čokolády
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • 80 g malin

Na rebarboru v sirupu:

  • cca 7 stonků rebarbory
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • 200 g mražených malin
  • 200 g vody
  • 140 g krupicového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
Křehký rebarborový koláč s malinami

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutek a vanilku a vypracujete hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto řádně propracujte, abyste se ujistili, že neobsahuje žádné nezapracované kusy másla. Vytvořte z něj kulatý disk, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 60 minut.
  2. Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na plát trochu většího rozměru, než je vaše forma. Rozválené těsto opatrně přesuňte do formy, prsty uhlaďte a jeho okraje lehce zatlačte dolů, ty přebytečné odřízněte. Vložte zpátky do lednice na dalších 45 minut.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C, těsto vyndejte z lednice a dno párkrát propíchněte vidličkou. Celý koláč vystelte pevnou vrstvou alobalu a dovnitř nasypte keramické fazole na pečení, klasické fazole, cizrnu či zkrátka cokoli, co máte k dispozici. Závaží během pečení simuluje náplň, pokud byste koláč pekli bez něj, strany těsta by sjely dolu.
  4. Vložte do rozpálené trouby na 20 minut, následně odstraňte závaží a pečte dalších cca 15 minut či do doby, dokud nebude těsto zlatavé. Upečený korpus nechte vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
  5. Stonky rebarbory nakrájejte na stejně velké kousky ideálně o šířce vaší formy. Mražené maliny smíchejte s vodou, pomerančovou šťávou, vanilkou a cukrem a přiveďte k varu. Odstavte z plotny, rozmixujte do hladké omáčky a přeceďte přes jemné sítko, které zachytí zbytky zrníček. Nalijte zpět do kastrůlku, přiveďte opět k varu a vařte asi 10 minut, sirup by se měl zredukovat. Následně přidejte pokrájenou rebarboru a nechte mírně probublávat do změknutí, trvá to asi 5 minut. Změklou rebarboru vyjměte ze sirupu a nechte vychladnout.
  6. Nyní připravte náplň. Bílou čokoládu za občasného promíchání ve vodní lázni rozpusťte na hladkou čokoládovou omáčku a nechte kompletně vychladnout. Jakmile je čokoláda již vychladlá, ale ne zatuhlá, vyšlehejte smetanu do husté šlehačky, poté k ní přilijete za stálého šlehání tenkým pramínkem čokoládu a prošlehejte dohladka.
  7. Upečený vychladlý korpus poklaďte rovnoměrně malinami a překryjte krémem. Uhlaďte a ozdobte rebarborou s trochou sirupu. Můžete ihned podávat, nejlépe však koláč chutná odleželý alespoň pár hodin.