Křehké těsto, sladká náplň z bílé čokolády a nakyslá rebarbora, tak přesně tyto chutě se snoubí v jednom svěžím koláči. Pokud stále nemáte rebarbory dost, sáhněte také po šťavnatém jogurtovém koláči či vločkových rebarborových řezech se zázvorem, ani s jedním receptem nešlápnete vedle.
Na koláč jsme použili podlouhlou koláčovou formu, ale pokud takovou nemáte, použijte klasickou formu na koláč o průměru okolo 25 cm, recept bude fungovat i tak. Mimo sezonu jednoduše vyměňte rebarboru například za čerstvé bobulovité ovoce, koláč bude také skvělý.
Koláč s bílou čokoládou a rebarborou
Na koláč o rozměru 35×11 cm potřebujete:
- 150 g studeného másla
- 170 g hladké mouky
- 20 g moučkového cukru
- špetku soli
- 4 lžíce ledové vody
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky mleté vanilky
Na náplň:
- 400 g smetany ke šlehaní
- 200 g bílé čokolády
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- 80 g malin
Na rebarboru v sirupu:
- cca 7 stonků rebarbory
- šťávu z jednoho pomeranče
- 200 g mražených malin
- 200 g vody
- 140 g krupicového cukru
- 1/3 lžičky mleté vanilky
Postup
- Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutek a vanilku a vypracujete hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto řádně propracujte, abyste se ujistili, že neobsahuje žádné nezapracované kusy másla. Vytvořte z něj kulatý disk, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 60 minut.
- Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na plát trochu většího rozměru, než je vaše forma. Rozválené těsto opatrně přesuňte do formy, prsty uhlaďte a jeho okraje lehce zatlačte dolů, ty přebytečné odřízněte. Vložte zpátky do lednice na dalších 45 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C, těsto vyndejte z lednice a dno párkrát propíchněte vidličkou. Celý koláč vystelte pevnou vrstvou alobalu a dovnitř nasypte keramické fazole na pečení, klasické fazole, cizrnu či zkrátka cokoli, co máte k dispozici. Závaží během pečení simuluje náplň, pokud byste koláč pekli bez něj, strany těsta by sjely dolu.
- Vložte do rozpálené trouby na 20 minut, následně odstraňte závaží a pečte dalších cca 15 minut či do doby, dokud nebude těsto zlatavé. Upečený korpus nechte vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
- Stonky rebarbory nakrájejte na stejně velké kousky ideálně o šířce vaší formy. Mražené maliny smíchejte s vodou, pomerančovou šťávou, vanilkou a cukrem a přiveďte k varu. Odstavte z plotny, rozmixujte do hladké omáčky a přeceďte přes jemné sítko, které zachytí zbytky zrníček. Nalijte zpět do kastrůlku, přiveďte opět k varu a vařte asi 10 minut, sirup by se měl zredukovat. Následně přidejte pokrájenou rebarboru a nechte mírně probublávat do změknutí, trvá to asi 5 minut. Změklou rebarboru vyjměte ze sirupu a nechte vychladnout.
- Nyní připravte náplň. Bílou čokoládu za občasného promíchání ve vodní lázni rozpusťte na hladkou čokoládovou omáčku a nechte kompletně vychladnout. Jakmile je čokoláda již vychladlá, ale ne zatuhlá, vyšlehejte smetanu do husté šlehačky, poté k ní přilijete za stálého šlehání tenkým pramínkem čokoládu a prošlehejte dohladka.
- Upečený vychladlý korpus poklaďte rovnoměrně malinami a překryjte krémem. Uhlaďte a ozdobte rebarborou s trochou sirupu. Můžete ihned podávat, nejlépe však koláč chutná odleželý alespoň pár hodin.