Pokud v zelinářství (nebo na Rohlíku…) narazíte na rané zelí, okamžitě do něj jděte. Je krásně jemné, křehké a plné vitaminů, které vám teď na jaře udělají dobře. Nejlepší je za syrova v podobě zdravého, ale sytého salátu s další jarní zeleninou a vejci.

Salát z raného zelí s ředkvičkami a vejci

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1 hlávka jarního raného zelí (600 g)
  • 6 vajec
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 karotky
  • 4 tenké jarní cibulky
  • 6 lžic majonézy, oleje nebo kysané smetany
  • Sůl & pepř
  • ½ citronu
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Z hlávky odstraňte svrchní poškozené listy, rozčtvrťte ji, vykrojte tuhý středový košťál, zbytek nakrájejte velkým nožem na tenké nudličky a vhoďte je do velké mísy. Zelí dost osolte a rukama pořádně promačkejte, díky tomu ještě více zkřehne.
  2. Vejce vložte do vroucí vody, 10 minut je vařte, zchlaďte studenou, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky či kostičky. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte, očištěnou jarní cibulku nasekejte na kolečka.
  3. Vše přidejte do mísy k zelí, ochuťte majonézou, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou a pořádně promíchejte. Ochutnejte a případně dolaďte další solí, citronem nebo majonézou. Salát je lepší, když se chvíli v chladu rozleží. V lednici vydrží dobrý i 2 dny, jen ho možná budete muset trochu dochutit, odležením se zjemní.

Tipy & triky

Foto Eva Malúšová