Three Cup Chicken neboli tříhrnkové kuře (v přepisu San Bei Ji) je populární tchajwanský recept, který se tradičně připravoval z hrnku sójové omáčky, hrnku sezamového oleje a hrnku rýžového vína na jedno kuře. Tento poměr už málokdo dodržuje (obzvláště ten hrnek oleje rádi zredukujeme), ale hlavní ingredience, lahodná chuť a super rychlá příprava zůstávají.

Pro komplexnost chuti se přidává ještě čerstvý zázvor, česnek a thajská bazalka, a jistě vás potěší také to, že vařením nestrávíte více než 20 minut.

Sanbeiji: Tříhrnkové kuře na česneku, zázvoru a bazalce

Na 3 až 4 porce potřebujete:

  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • 1 lžíce škrobu (lze vynechat)
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce sekaného zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 1 chilli paprička (lze vynechat)

Na omáčku:

  • ⅓ hrnku rýžového vína (Shaoxing)
  • 1 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 3 lžíce světlé sojové omáčky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • Svazek thajské bazalky

K podávání:

Postup

  1. Kuře očistěte, pokrájejte na kousky o velikosti sousta a smíchejte se škrobem. Ve woku nebo velké pánvi nechte pozvolna asi minutu na oleji rozvonět najemno nasekaný zázvor, česnek a chilli. Hlídejte, aby se nic nespálilo. Poté zvyšte plamen, přidejte maso a hodně zprudka ho za stálého míchání opečte dozlatova.
  2. Mezitím smíchejte rýžové víno Shaoxing, obě sójové omáčky a cukr. Když je kuře hezky opečené, zalijte ho touto omáčkou a ještě pár minut povařte do zhoustnutí. Vmíchejte nahrubo nasekanou thajskou bazalku a podávejte.
  3. Já toto stir-fry promíchala s domácími nudlemi stříhanými nůžkami, ale jako příloha se hodí i jiné nudle nebo jasmínová rýže.