Citlivější duše si nejspíš budou chtít při pohledu na výrobu těchto extrémně snadných domácích nudlí vypíchnout oči, nicméně recept je tak jednoduchý a zábavný, že ho doporučuji vyzkoušet bez ohledu na reakce.
Při přípravě lahodných nudlí si totiž vystačíte jen s moukou, vodou, solí a nůžkami, kterými budete těsto odstříhávat rovnou do vroucí vody. Takové nudle jsou pak nedocenitelné jak ve chvílích, kdy doma nemáte téměř nic, tak v případě, že chcete oslnit domácí asijskou kuchyní (viz tipy na konci článku).
Nůžkami stříhané domácí nudle
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g hladké mouky
- 125 g horké vody
- ½ lžičky soli
- Olej na potření
- Sůl na vaření
Postup
- Mouku, horkou vodu z konvice a sůl si odměřte přímo do nádoby stolního mixéru (food processoru) a rozmixujte na hladkou hmotu, případně dopracujte rukama do podoby hladké koule. Obejdete se i bez mixéru, ale ruční zpracování těsta vám zabere více času.
- Zabalte těsto do folie a nechte ho 25 minut odpočinout. Poté kouli naolejujte, aby se na ni nelepily nůžky, ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přímo do ní nůžkami odstřihujte tenké a podobně velké proužky těsta.
- Jakmile nudle vyplavou na hladinu, můžete je scedit a podávat, případně smíchat s trochou sezamového či naopak chuťově neutrálního oleje, aby se k sobě nelepily.
S čím nudle servírovat: Já domácí těstoviny používám do asijských jídel, jako jsou tyto rychlé nudle s arašídovým máslem, kuřecí kung pao, pad thai s krevetami, ke glazovanému lososu, s pomerančovým kuřetem nebo karamelizovaným vepřovým.
Boží jsou nicméně i jen tak s tajemnou XO omáčkou, případně se sečuánským chilli olejem, nasekanou jarní cibulkou, prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou a sezamovým semínkem.