Citlivější duše si nejspíš budou chtít při pohledu na výrobu těchto extrémně snadných domácích nudlí vypíchnout oči, nicméně recept je tak jednoduchý a zábavný, že ho doporučuji vyzkoušet bez ohledu na reakce.

Při přípravě lahodných nudlí si totiž vystačíte jen s moukou, vodou, solí a nůžkami, kterými budete těsto odstříhávat rovnou do vroucí vody. Takové nudle jsou pak nedocenitelné jak ve chvílích, kdy doma nemáte téměř nic, tak v případě, že chcete oslnit domácí asijskou kuchyní (viz tipy na konci článku).

Nůžkami stříhané domácí nudle

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g horké vody
  • ½ lžičky soli
  • Olej na potření
  • Sůl na vaření

Postup

  1. Mouku, horkou vodu z konvice a sůl si odměřte přímo do nádoby stolního mixéru (food processoru) a rozmixujte na hladkou hmotu, případně dopracujte rukama do podoby hladké koule. Obejdete se i bez mixéru, ale ruční zpracování těsta vám zabere více času.
  2. Zabalte těsto do folie a nechte ho 25 minut odpočinout. Poté kouli naolejujte, aby se na ni nelepily nůžky, ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přímo do ní nůžkami odstřihujte tenké a podobně velké proužky těsta.
  3. Jakmile nudle vyplavou na hladinu, můžete je scedit a podávat, případně smíchat s trochou sezamového či naopak chuťově neutrálního oleje, aby se k sobě nelepily.

S čím nudle servírovat: Já domácí těstoviny používám do asijských jídel, jako jsou tyto rychlé nudle s arašídovým máslem, kuřecí kung pao, pad thai s krevetami, ke glazovanému lososu, s pomerančovým kuřetem nebo karamelizovaným vepřovým.

Boží jsou nicméně i jen tak s tajemnou XO omáčkou, případně se sečuánským chilli olejem, nasekanou jarní cibulkou, prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou a sezamovým semínkem.