Kuře v preclíkách. Rovnou vám prozradím, že tohle jídlo ani zdaleka nechutná tak podivně, jak zní. Křupavý kabátek ze slaných preclíků je v příjemném kontrastu s jemnými a šťavnatými řízky v marinádě a nasládlým medovo-hořčičným dipem s chilli. Vše navíc máte hotovo do půl hodiny, takže za mne ideální party jídlo nebo rychlá večeře.

Nakládané kuřecí řízky v medovo-hořčičné marinádě, obalované v preclíkách

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 150 g preclíků
  • Sádlo nebo řepkový olej

Na medovo-hořčičný dresink:

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky chilli vloček (lze vynechat)

Postup

  1. Kuře naložte klidně den předem, bude křehčí a chutnější. Pokrájejte ho na proužky à la kuřecí stripsy nebo na plátky. Plátky ještě z obou stran naklepejte, aby byly maximálně 1,5 cm vysoké. Vejce prošlehejte s hořčicí, medem, citronem, prolisovaným česnekem, paprikou, solí a pepřem, maso do směsi naložte a buď rovnou obalujte, nebo schovejte do druhého dne do lednice.
  2. Majonézu prošlehejte s hořčicí, medem, citronem a chilli nebo čerstvě mletým bílým pepřem.
  3. Preclíky rozmixujte nebo rozbijte na drť (ideálně tak, aby nebyly zcela na prach) a kousky kuřete v nich obalujte. Rukama drť dobře přitiskněte. Smažte pozvolna ve vyšší vrstvě středně rozpáleného sádla nebo oleje z obou stran dozlatova, odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk, a podávejte pokapané medovým dipem a s lehkým salátem.

Kuřecí řízky z trouby: Pro zdravější verzi obalené kousky vyskládejte na pečicí papír, po celé ploše potřete nebo postříkejte olivovým olejem a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 15 minut dozlatova. Vnitřní teplota kuřecího masa by měla dosáhnout 74 °C, ne však o moc více, aby řízky zůstaly šťavnaté.