Japonské kari se na rozdíl od jihoasijského zahušťuje jíškou, nepřidává se do něj kokosové mléko (i když i s takovými variantami se rovněž setkáte), ale naopak se v něm skrývá chuťové překvapení v podobě jablka a někdy i banánu (tím se může kari dosladit místo javorového sirupu či medu). Japonské kari se podává s jasmínovou či basmati rýží a zlatavými řízky katsu obalenými v úchvatně křupavé panko strouhance. Lehký salát se svěží kyselkavou zálivkou celý pokrm příjemně dotáhne k naprosté dokonalosti.

Kuřecí katsu kari s rýží

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 2cm kousek zázvoru
  • 1 zelené jablko (golden delicious)
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 až 2 lžíce mouky
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžičku koření garam masala
  • pár kapek citronové šťávy

Na kuřecí katsu:

  • 4 kuřecí prsní řízky (bez kůže a kostí)
  • hladkou mouku na obalení
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 vejce
  • 1 lžíci mléka
  • panko strouhanku
  • ½ lžičky bílých sezamových semínek
  • ½ lžičky černých sezamových semínek
  • rostlinný olej na smažení

Na salát:

  • 1 mrkev
  • ¼ japonské bílé ředkve (daikon)
  • 4 nakládané okurky
  • pár lístků koriandru

Na zálivku:

  • 1 lžíci rýžového octa
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíci vody

K podávání:

  • jasmínovou rýži
  • měsíčky citronu

Postup

  1. V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte na tenká kolečka nakrájenou mrkev. Průběžně asi 10 minut míchejte, dokud mrkev nezměkne a nezkaramelizuje. Vmíchejte nasekaný česnek a zázvor. Nechte je rozvonět a pak přidejte oloupané jablko nakrájené nadrobno. Restujte asi 5 minut do změknutí.
  2. Vmíchejte kari koření s kurkumou a mouku. Krátce zarestujte a zhoustlou směs postupně zalijte kuřecím vývarem. Pečlivě vše rozmíchejte a směs dochuťte sójovou a worcesterskou omáčkou, kečupem a javorovým sirupem. Snižte teplotu a nechte asi 20 minut probublávat do zhoustnutí. Na závěr vmíchejte garam masalu a finální chuť dolaďte šťávou z citronu. Omáčku nechte prozatím stranou.
  3. Kuřecí prsa očistěte, nařízněte, aby byly nižší, případně lehce naklepejte. V jedné míse smíchejte hladkou mouku se solí a pepřem. V druhé míse rozšlehejte vejce s mlékem a troškou soli. Ve třetí pak smíchejte panko strouhanku se sezamovými semínky. Připravené maso postupně v mouce, vejcích a strouhance obalte. 
  4. V hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte vysokou vrstvu oleje a řízky jeden za druhým osmažte pěkně dozlatova. Po usmažení je v míse vyložené papírovými utěrkami nechte okapat od přebytečného oleje a krátce odpočinout.
  5. Mrkev oloupejte a nakrájejte na dlouhé tenké plátky, ředkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Okurky očistěte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Vše dejte do mísy s několika lístky koriandru. Z rýžového vína, citronové šťávy, javorového sirupu a vody vymíchejte zálivku a nalijte na zeleninu. Salát promíchejte.
  6. Omáčku přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka, přeceďte přes jemné síto a zahřejte. Řízky nakrájejte ostrým nožem na asi 2 cm silné proužky. Přelijte je kari omáčkou a podávejte s rýží, salátem a měsíčky citronu na zakápnutí.