Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

První máj si berou do pusy hlavně odpůrci Valentýna, takže je načase, aby nyní lásky čas náležitě oslavili! Krásná záminka pro přípravu něčeho dobrého to ovšem může být i pro všechny ostatní –⁠ vlastnoručně vyrobené čokoládové lanýže se šampaňským (dobře, dobře, to raději vypijme, podobnou službu vám prokáže i jiné šumivé víno) potěší každého milovníka sladkého.

Malinové lanýže z bílé čokolády a šumivého vína

Potřebujete:

  • 100 ml vína (nejlépe růžového šumivého)
  • 30 g (asi 7 ks) malin
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 60 g másla
  • 200 g bílé čokolády
  • Kapka růžového potravinářského barviva

Na obalení:

  • Moučkový cukr
  • Holandské kakao
  • Kokos
  • Čokoládová rýže
  • Mleté mandle

Postup

  1. Víno zprudka vařte tak dlouho, až zredukuje svůj objem na pouhou lžíci. Pozor, ke konci už je to rychlá hra, tak ho hlídejte, aby se nepřipálilo. Ihned k němu pak vhoďte maliny, vidličkou rozmačkejte a za stálého míchání ještě chvíli vařte, aby se i z nich odpařila většina tekutiny a změkly.
  2. Rychle vmíchejte smetanu a máslo, a když se rozpustí, stáhněte z ohně. Přidejte na kostičky nalámanou čokoládu a za občasného míchání počkejte, až se také zcela rozplyne. Pokud budou ve směsi stále kousky malin, můžete ji rozmixovat. Krém lze ještě dobarvit kapičkou gelového potravinářského barviva. Hmotu přikryjte a nechte v lednici několik hodin –⁠ nebo ještě lépe do druhého dne –⁠ zatuhnout. Pokud spěcháte, celý proces urychlete v mrazáku.
  3. Lžičkou pak z hmoty odebírejte množství o velikosti menšího vlašského ořechu, které tvarujte do kuličky. Nesnažte se o dokonalost, lanýže nemusí být perfektně kulaté ani jeden jako druhý. Kuličky pokládejte rovnou do toho, v čem je chcete obalovat: moučkový cukr dá vyniknout jejich barvě a chuti, ale poměrně rychle vlhne, proto se hodí spíše pro přímou konzumaci. Podobně funguje kakao. Nejlépe se čokoládové kuličky tvarují v kokosu, čokoládové rýži nebo mletých mandlích, ostatně můžete také vybrat více možností a vytvořit tak jakousi domácí bonboniéru. 
  4. Bonbony nechte znovu zatuhnout v lednici, kde je také uchovávejte. Spotřebujte do pěti dnů.

Tip: Pro výraznější chuť přidejte do hmoty špetku mořské soli a vanilku nebo je připravte z hořké čokolády a vína červeného (tichého).