Lazy Daisy Cake byl svého času velice populární recept mezi americkými hospodyňkami. Důvody pro to jsou dodnes zcela zřejmé: koláč je nenáročný na přípravu i suroviny, zůstává krásně vláčný i třetí den a přes nenápadný vzhled je až překvapivě chutný.

Jde vlastně o klasickou buchtu na plech bez vážení, a to ze surovin, které máte buď doma, nebo je pořídíte v každé večerce. Kombinací nadýchaného vanilkového těsta a karamelizované polevy připomíná tento šlehačkový koláč o něco sofistikovanější švédský dezert Toscakaka.

Foto Eva Malúšová

Lazy Daisy Cake: kokosový hrnkový koláč na plech

Na formu 20 x 20 cm potřebujete:

  • ½ hrnku smetany ke šlehání (125 ml)
  • 1 lžíce másla
  • ⅔ hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ¼ lžičky soli

Na polevu:

  • ½ hrnku smetany ke šlehání (125 ml)
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 3 lžíce másla
  • ¾ až 1 hrnek kokosu
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Připravte si 250ml hrnek nebo suroviny jako já odměřujte přímo 250ml kelímkem od smetany. Pekáč vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou či kokosem. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Smetanu zahřejte, rozpusťte v ní máslo a nechte chvilku vychladnout. Cukr prošlehejte s vejci, vanilkou, smetanou, moukou, kypřicím práškem a solí, vlijte do formy a pečte asi 18 minut. Koláč se bude péct ještě chvíli s polevou, proto nemusí být zcela propečený.
  3. Když je koláč 10 minut v troubě, pusťte se do polevy: smetanu s cukrem a máslem zahřívejte, až se cukr zcela rozpustí. Vmíchejte kokos a horkou směs ihned rozetřete na předpečený koláč. Teplotu v troubě zvyšte na 210 °C nebo zapněte funkci grilu a koláč pečte dalších 5 až 10 minut, až poleva lehce zezlátne.
Foto Eva Malúšová