Na první pohled „obyčejný“ čokoládový dort, po jeho nakrojení vás ale čeká překvapení. Pokud vás klasické dorty již omrzely nebo zkrátka chcete vyzkoušet něco nového, náš vertikální dort je pro vás ten pravý. Jemný a měkký kakaový piškot, lehce nakyslý a plně čokoládový krém, tomu říkáme ta správná kombinace! 

Ačkoliv tento dort vypadá jako vyšší dívčí, nehledejte v něm nic složitého. Pokud jste už někdy pekli roládu, máte téměř vyhráno, ale ani v opačném případě se strachovat nemusíte, protože za nás je tato vertikální varianta dortu možná jednodušší než dorty klasické. Věřte nám, že až ho rozkrájíte, všichni vaši strávníci budou překvapeni, jak jste tento netradiční dort vykouzlili.

Čokoládový vertikální dort s čokoládovým krémem z mascarpone a šlehačky

Na korpus potřebujete:

  • 12 vajec
  • 220 g třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 230 g mouky
  • 80 g holandského kakaa
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 špetky soli

Na krémy:

  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 600 g smetanového sýru typu Philadelphia
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 40 g holandského kakaa
  • 100 g smetany ke šlehání
  • Kanadské borůvky a ostružiny na ozdobu 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 160 °C a velký plech vyložte pečicím papírem. Začněte s přípravou těsta. Korpusy je lepší péct nadvakrát tak, že veškeré suroviny rozdělíte napůl a postup opakujete po upečení prvního plechu. Celá vejce společně s cukrem vyšlehejte do světlé, nadýchané a husté pěny. Když jsou vajíčka vyšlehaná, tenkým pramínkem do těsta za stálého šlehání přilijte vychladlé rozpuštěné máslo. Nyní opatrně stěrkou do vyšlehaných vajec postupně po jedné lžíci zapracujte mouku smíchanou s kakaem, solí a kypřicím práškem. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bublinky, směs mouky zapracujte jen pouhým podebíráním těsta. 
  2. Hladké a našlehané těsto nalijte na připravený plech, uhlaďte, a vložte do rozpálené trouby na cca 15 minut. Když je těsto kompletně propečené, vyndejte ho z trouby a ihned překlopte lícem těsta na čistou utěrku. Opatrně odlepte pečicí papír, měl by jít odlepit velice snadno. Horké těsto zarolujte do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda tlustší. Nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte druhou várku těsta a celý proces opakujte. 
  3. Jakmile oba pláty těsta chladnou, připravte krém. Čokoládu ve vodní lázni rozpusťte a nechte kompletně vychladnout. Když je čokoláda vychladlá, lehce prošlehejte smetanový sýr. Nyní za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijte rozpuštěnou čokoládu a zašlehejte dohladka. Je důležité, aby čokoláda byla vychladlá a smetanový sýr měl pokojovou teplotu, jinak by se v krému mohla srazit. Přidejte dvě lžíce moučkového cukru a dejte prozatím stranou, tento krém slouží k promazání dortu.
  4. V další míse vyšlehejte mascarpone se smetanou ke šlehání, kakaem a zbytkem cukru do hustého krému. Tento krém je krém obvodový, bude sloužit na závěrečné zahlazení dortu. 
  5.  Zatočené a vychladlé rolády opatrně rozbalte a odstraňte utěrku. Zatočte zpátky již bez utěrky a v polovině obě rozřízněte napůl tak, že z každé vzniknou 2 stejné dlouhé a široké zatočené pruhy, celkem tedy 4. První pruh těsta rozbalte a rovnoměrně pomažte krémem ze smetanového sýru. Zatočte pevně do rolády. Další plát opět pomažte krémem a napojte ho na konec prvního zatočeného plátu a opět zatočte. Takto pokračujte i s dalšími pláty. Nakonec by vám měla vzniknout velká roláda.
  6.  Hotový zatočený dort postavte na stojan a pomažte kompletně krémem z mascarpone, zahlaďte pomocí cukrářské stěrky. Nakonec vršek dortu ozdobte ovocem a vložte do lednice alespoň na 30 minut ztuhnout.