Tato klasika jako od babičky v létě na našem stole rozhodně nesmí chybět. Vláčné a měkké kynuté těsto, šťavnaté ovoce a tuna drobenky, tomu říkáme recept na štěstí! Jídlo má tu kouzelnou vlastnost, že nás jeho chuť může vrátit v čase – a přesně to dokáže tento litý kynutý koláč na plech.

Pokud borůvky zrovna doma nemáte, vyměňte je s klidem za jakékoli sezonní ovoce, které máte rádi. Ať už to budou meruňky, jahody, rybíz, či švestky, rozhodně nešlápnete vedle. 

Kynutý borůvkový koláč na plech s drobenkou a rumem

Na jeden plech o rozměru cca 40 x 30 cm potřebujete:

  • 150 g mléka
  • 320 g hladké mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí či sáček sušeného
  • 1 vajíčko a 1 žloutek navíc
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • kůru z poloviny citronu
  • 2 lžíce rumu
  • špetku soli
  • 100 g povoleného másla
  • 400 g čerstvých či mražených lesních borůvek
  • máslo na vymazání plechu

Na drobenku:

  • 80 g rozpuštěného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 110 g hrubé mouky

Na potření:

  • 60 g másla
  • 40 g rumu

Postup

  1. Nejprve připravte kvásek. Mléko lehce zahřejte na teplotu trochu vyšší, než je ta pokojová, přidejte droždí, lžíci mouky a lžíci cukru, promíchejte a nechte na teplém místě pod utěrkou kvásek vzejít, trvá to asi 5 až 10 minut.
  2. Ve vedlejší míse si mezitím lehce smíchejte zbylou mouku, cukr, sůl, vajíčko, žloutek, vanilku, citronovou kůru a rum. Nakonec přidejte máslo a vzešlý kvásek. Suroviny nahrubo smíchejte a nechte 5 minut odpočívat.
  3. Těsto hněťte v robotu 10 minut, pokud ho však nemáte, budete muset těsto hníst ještě o trochu déle. Výsledné těsto by mělo být hladké, lesklé, stále tekuté a velmi lepkavé. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě, mělo by zdvojnásobit svůj objem. 
  4. Mezitím si připravte drobenku. Rozpuštěné máslo smíchejte s moučkovým cukrem a hrubou moukou, měli byste mít hutné a drobivé těsto. Hotovou drobenku dejte prozatím stranou. Jakmile je těsto již správně nakynuté, předehřejte troubu na 180 °C, vymažte plech máslem a těsto do něj přelijte. Pomocí prstů či stěrky uhlaďte do hladké vrstvy. 
  5. Těsto rovnoměrně až do krajů posypte borůvkami, nakonec zasypte drobenkou a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 35 až 45 minut, těsto by mělo být kompletně propečené a drobenka stále světlá.
  6. Jakmile se pečení chýlí ke konci, rozpusťte máslo, poté přidejte rum a smíchejte do hladké směsi. Upečený koláč ihned po vyndání z trouby potřete připravenou rumovou směsí a nechte kompletně vychladnout. Nakrájejte na kousky a podávejte.