Lososa jsme zde už pekli, smažili, a dokonce i pohřbili, ale úprava konfitováním zatím zůstávala doménou spíše drůbežího masa (vzpomínáte na skvělé konfitované krůtí?). Na rozdíl od něj se losos jemně táhne v olivovém oleji jen krátce a výsledkem je stejnoměrně upravená ryba s jemnou chutí a dokonalou strukturou.
Konfitovaný losos
Na 2 porce potřebujete:
- 500 g lososa bez kůže
- Nastrouhaná kůra z ½ citronu
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 3 lžíce hrubé nebo vločkové soli
- 2 lžíce hnědého cukru
Na konfit:
- cca 300 ml olivového oleje (dle velikosti zapékací misky)
- cca 3 cherry rajčata
- 1 snítka kopru
Postup
- V hlubokém talíři smíchejte nastrouhanou citronovou kůru, nasekaný kopr, hrubou sůl a cukr. Společně vše dobře promíchejte.
- Omytého a osušeného lososa potřete z obou stran kořenicí směsí a v talíři ho dejte do lednice na cca 45 minut. Potom filet opláchněte pod studenou vodou a osušte.
- Rybu položte do vhodné zapékací mísy a zcela ji zalijte olivovým olejem. Přidejte snítku kopru a pár propíchnutých cherry rajčat.
- Předehřejte troubu na 75 °C a lososa umístěte do střední části. Pečte jej 30 minut, poté rybu opatrně vyjměte z tuku, nechte ji okapat a rozkrojte napůl. Podávejte například se špenátovým nebo hráškovým pyré, lžičkou crème fraîche a microgreens.
Tip: Olivový olej můžete znovu použít pro úpravu jiných ryb, stačí ho přecedit a přelít do skleněné lahve.