Hovězí či vepřové jazyky jsou neprávem opomíjenou a trochu stigmatizovanou surovinou. Buď jazyk milujete, nebo nenávidíte… Přitom jde o opravdovou lahůdku a byla by škoda se ho bát ochutnat. Uzený hovězí jazyk je třeba vybrat spíš užší a menší, ten bývá dokonale prouzený. Stačí ho důkladně do měkka povařit, rychle oloupat a pak ho servírovat teplý či studený. 

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 uzený hovězí jazyk
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • sůl

Na lokše: 

  • 500 g vařených brambor
  • cca 150 g hladké mouky
  • sůl
  • sádlo

Na hráškové pyré:

  • 220 mraženého hrášku
  • 100 g mléka
  • 80 g smetany ke šlehání
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce studeného másla

Postup

  1. Základem je jazyk dobře uvařit. Vařte ho rozkrojený na půl přibližně hodinu v tlakovém hrnci (nebo zhruba dvojnásobný čas v hrnci obyčejném) v osolené vodě s celou oloupanou cibulí, kořením a solí. Čas vaření je jen orientační, pokud se vám po hodině vaření ještě nezdá měkký, čas prodlužte. Poté jazyk dejte do mísy se studenou vodou, oloupejte ho a nakrájejte na plátky.
  2. Lokše připravíte takto jednoduše: uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy. Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto. Až nyní ho osolte. Osolené těsto řídne, tak pracujte rychle. Těsto rozdělte na cca 16 dílů, na pomoučeném válu z nich vyválejte tenké placky a ty z obou stran pečte na rozpálené suché pánvi nebo litinové plotýnce. Ještě horké je potírejte rozpuštěným sádlem.
  3. A nakonec hráškové pyré. Mražený hrášek zalijte mlékem a smetanou, krátce povařte, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a do ještě teplého hrášku zamíchejte trochu másla na zjemnění a osolte ho.
  4. Jazyk servírujte nakrájený na plátky s hráškovým pyré a lokši.