Každé sousto je trochu jiné, vespod krásně vláčné a měkké a na vrchu křupavé. K tomu kořeněné višně, šťavnaté maliny a nakyslý smetanový sýr. Tak přesně to jsou zapečené croissanty na způsob francouzského toustu.
A skvělý tip na závěr: pokud croissanty předpřipravíte už večer a po probuzení dáte péct, máte obstaranou luxusní snídani i během uspěchaného rána.
Žemlovka ze zapečených croissantů s višněmi, malinami a smetanovým sýrem
Na pekáč o rozměru 35×25 cm potřebujete:
- 400 višní
- 50 g javorového sirupu
- 1 lžičku skořice
- 1/3 lžičku kardamomu
- 50 g vody
- 200 g malin
- 200 g smetanového sýru
Na croissanty:
- 5 vajec
- 300 mléka
- 1 velký pomeranč
- 50 g smetany ke šlehání
- 1/3 lžičku kardamomu
- ½ lžičky skořice
- 50 g javorového sirupu
- 8 až 10 větších starších croissantů
- 50 g másla
- javorový sirup k podávání
Postup
- Višně vypeckujte, nasypte do rendlíku, přidejte 20 g javorového sirupu, skořici a kardamom a začněte mírně zahřívat. Jakmile pustí šťávu, přilijte vodu a dále zahřívejte, dokud nebudou měkké s konzistencí hustého džemu. Odstavte z plotny a nechte lehce vychladnout. V malé misce smíchejte smetanový sýr se zbylými 30 g javorového sirupu a dejte prozatím stranou.
- V další míse prošlehejte vajíčka, následně přimíchejte mléko, pomerančovou šťávu i kůru, smetanu, kardamom, skořici a javorový sirup.
- Pekáček o rozměru 35×25 cm vymažte máslem a začněte s první vrstvou. Asi dvě třetiny croissantů natrhejte na větší kusy, namočte do vaječné směsi a poklaďte na dno pekáčku do neúhledné vrstvy.
- Na první vrstvu croissantů přidejte malé kopečky smetanového sýru, zaměřte se zejména na spoje. Následně přidejte kopečky višní a čerstvé maliny. Snažte se, aby byly veškeré komponenty rozloženy rovnoměrně. Přidejte zbytek natrhaných croissantů, opět je nejprve namočte. Nakonec přes celý pekáč přelijte zbylou vaječnou směs. Dejte odpočinout do lednice alespoň na 2 hodiny či přes noc, croissanty tak nasají tekutiny a budou vláčné.
- Před pečením rovnoměrně poklaďte pokrájeným máslem a vložte do rozpálené trouby na 190 °C na asi 45 minut. Vršek by měl být křupavý a veškerá vaječná směs propečená. Podávejte ještě horké polité javorovým sirupem, můžete přidat také zmrzlinu.