Šetřit na dobrém jídle a pití je jedním z největších nesmyslů, jakých se můžeme dopustit. A ještě větším je váhání, zda jako stát zaplatit deset milionů korun za možnost dostávat michelinské hvězdy.

Když jsme ve Forbesu letos premiérově sestavovali výběr top 10 šéfkuchařů Česka, na jeho jméně panovala jasná shoda. Martin Makovička jakožto majitel a šéfkuchař v jednom vystavěl pražské Vallmo, vynikající podnik zaměřující se moderní evropskou a českou kuchyni. Podnik, jemuž by klidně slušela michelinská hvězda.

Jenže jsme v Česku – a tak v době natáčení našeho podcastu právě Martin obcházel kolegy a společně sbírali podpisy pod petici, která by stát přesvědčila, že se rozhodně vyplatí zaplatit Michelinu poplatek deseti milionů korun, který společnost nově od jednotlivých zemí požaduje.

„Výhody, které to přinese, jsou o tolik větší, že vlastně nechápu, proč se taková debata vede,“ říká šéf Vallmo. „Navíc rozumím Michelinu v tom, že dříve vydělávali na knižních průvodcích, ale dnes je všechno v onlinu, takže jim zdroj příjmů zmizel a snaží se najít nový.“

Stav tuzemské gastronomie mu není lhostejný, naopak o ní přemýšlí prakticky nonstop. Proto se chystá nejen na projekt vlastní farmy, ale hodlá rozjet kampaň na podporu tuzemských ryb a výhledově se klidně zapojit i do vzdělávání budoucích šéfkuchařek a šéfkuchařů.

Kde se Martin Makovička naposledy výjimečně najedl? V čem může být Česku vzorem Slovinsko? Za kolik lze dnes ještě uvařit kvalitní obědové menu? To vše a mnohem více se dozvíte v nejnovějším díle podcastu Forbes Life!