Papričky jalapeños plněné sýrem vám i vaší návštěvě připraví pikantní zážitek. Jak moc bude pikantní, ovšem záleží na tom, jak precizní budete při odstraňování semínek. Semínka a dužina, ze které vyrůstají, jsou těmi nejpálivějšími partiemi papriček. Pokud je důkladně vykrájíte, zůstane po konzumaci pečených papriček na jazyku příjemně lechtivá dochuť namísto palčivého trápení.

Doporučuji s jednohubkami podávat nakrájené pečivo. Nikdy nevíte, jak citlivé jedince uctíte touto pochoutkou. Výhodou takového pohoštění je, že si papričky můžete připravit předem do lednice a do trouby je vložíte až v kýženou chvíli.

Jalapeños plněné sýrem a zapečené ve slanině

Na 4 porce potřebujete:

  • 8 až 10 papriček jalapeños (150 až 200 g)
  • 80 g čerstvého smetanového sýra typu lučiny
  • 40 g najemno nastrouhaného ementálu nebo čedaru
  • ½ lžičky mleté uzené papriky
  • ½ lžičky sušeného granulovaného česneku
  • špetku soli
  • 16 až 20 plátků anglické slaniny (150 až 200 g)
  • hladkolistou petržel na posypání

Postup

  1. Papričky podélně rozkrojte a vnitřky vydlabejte nebo vykrájejte ostrým nožíkem. Zbavte papričky semínek.
  2. V misce promíchejte oba druhy sýra, uzenou papriku, česnek a menší špetku soli.
  3. Hotovou sýrovou náplň vtiskněte do vydlabaných papriček. Neplňte papriky do kopečku, aby náplň při pečení nevytékala.
  4. Každou papričku „převažte“, respektive obalte, plátkem slaniny, aby konec plátku zůstal vespod.
  5. Plech vyložte pečicím papírem a na něj položte rošt nebo mřížku. Mezi dráty vložte papričky, aby v mezerách pěkně seděly a nepřeklápěly se.
  6. Troubu vyhřejte na 220 °C, ideálně v režimu grilu a horkého vzduchu nebo alespoň jednoho ze zmiňovaných režimů. Pečte deset až patnáct minut dozlatova. Posypejte najemno nakrájenou petrželkou a ihned podávejte.