Ovesné vločky mají na naše zdraví bezpochyby pozitivní vliv. Krom toho díky vysokému obsahu vlákniny na dlouho zasytí. Další plus jim přidává jejich využitelnost, respektive variabilita, se kterou je můžeme použít v kuchyni. Jedním takovým způsobem jsou energy kostičky.

Komu by se zdály sympatičtější tyčinky, může si jejich rozměry upravit. Stejně tak je možné si trochu pozměnit složení – přidat jiné druhy ořechů, než jsou ty pekanové a rozinky nahradit například brusinkami nebo kousky lyofilizovaného ovoce. A kdo by měl pocit, že pro energii musí sahat ještě dál, může čtverečky doplnit kousky nasekané čokolády.

Ovesné kostky

Na 16 porcí potřebujete:

  • 300 g ovesných vloček
  • 50 g rozinek (příp. brusinek)
  • 50 g pekanových ořechů (nebo jiných, které máte rádi)
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 80 g jemného arašídového másla
  • 40 g čekankového sirupu
  • 1 najemno nastrouhané jablko (120 až 140 g)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • Špetka soli

Postup

  1. Ovesné vločky, rozinky a nahrubo nasekané ořechy promíchejte ve větší míse.
  2. Ve druhé míse prošlehejte vejce s mlékem, arašídovým máslem, sirupem, jablkem, skořicí, vanilkovou pastou a solí.
  3. Tekutou směs přelijte k vločkové směsi a dobře promíchejte. Nechte 10 minut odstát.
  4. Odstátou směs opět promíchejte a přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Ideální je velikost cca 23 x 23 cm. Nicméně těsto je kompaktní, neroztéká se, a půjde tím pádem urovnat do požadovaného rozměru čtverce i ve větším pekáčku. Směs lehce upěchujte buď dnem skleničky, nebo dlaněmi do rovnoměrné vrstvy.
  5. Pečte při 170 °C 35 minut. Po vychladnutí nakrájejte.
  6. Skladovat můžete kostky při pokojové teplotě 2 až 3 dny. Pro delší skladování je uchovávejte v lednici. Mějte v každém případě kostky zavřené v krabičce.