MDŽ je jedním ze dnů, kdy květinářství zažívají žně. Snad každou ženu pozornost v podobě květiny potěší, a nemusí se jednat zrovna o karafiáty, které s oslavou tohoto dne zůstávají pochopitelně spjaty.

Svou milou potěšíte i romantickou večeří nebo třeba po domácku vyrobenou bonboniérou. Ano, není to žádná věda a zvládnou ji i muži – ostatně tento den s tématem rovných příležitostí úzce souvisí. Obě pohlaví dokážou odvést stejnou práci se stejným výsledkem, avšak mnohdy ještě za rozdílnou cenu. Kéž jsou tedy příležitosti žen a mužů stejně vyvážené jako chutě v této domácí bonboniéře!

Domácí bonboniéra s čokoládovými lanýži, datlovými & kešu kuličkami

Čokoládové lanýže s hruškovým likérem:

  • 80 g 72% hořké čokolády
  • 40 g mléčné čokolády
  • 15 g másla
  • 80 ml 33% smetany ke šlehání
  • 20 ml hruškového likéru
  • Kakao na obalení

Datlové kuličky s arašídovým máslem a kardamomem:

  • 125 g čerstvých datlí bez pecek
  • 40 g pražených mandlí
  • 80 g arašídového másla
  • 20 g kakaa
  • Špetka mletého kardamomu
  • Špetka muškátového květu
  • Špetka soli
  • Loupané lískové ořechy
  • Mleté pistácie
  • Lyofilizované ovoce (mango, maliny)

Kešu kuličky s citronem a mákem:

  • 45 ml kokosového oleje
  • 40 ml javorového sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Kůra z ½ citronu
  • 100 g kešu ořechů
  • 60 g strouhaného kokosu + na obalení
  • 2 lžíce celého máku
  • ¼ lžičky kurkumy

Postup

  1. Čokoládové lanýže: Do žáruvzdorné misky vložte nadrobno nakrájenou čokoládu. V rendlíku rozehřejte máslo, přilijte smetanu a obsah přiveďte téměř k varu. Ihned stáhněte z plamene a přelijte přes čokoládu. Nechte asi minutu odležet a pak teprve vymíchejte metličkou v hladkou lesklou hmotu. Na závěr přimíchejte hruškový likér.
  2. Misku přikryjte fólií a směs nechte alespoň 3 hodiny (nebo klidně přes noc) při pokojové teplotě ztuhnout. Pomocí dvou lžiček pak odebírejte na tác hrudky o stejné velikosti a dejte asi na 2 hodiny do lednice. Z vychlazených hrudek vyválejte mezi dlaněmi kuličky a obalte je v prosetém kakau. Před podáváním uchovejte v lednici.
  3. Datlové kuličky: Datle nechte změknout v horké vodě, sceďte a rozmixujte. Přidejte předem rozmixované mandle, arašídové máslo, kakao, kardamom, muškátový květ, sůl a vše spolu ještě krátce rozmixujte. Směs nakonec zpracujte navlhčenými dlaněmi do tvaru koule.
  4. Z těsta postupně odebírejte stejně velké kousky. Do každého vložte lískový ořech a tvořte kuličky o průměru cca 2,5 cm. Obalte je střídavě v rozmixovaných pistáciích, lyofilizovaném mangu a malinách.
  5. Kešu kuličky: Rozehřátý kokosový olej smíchejte s javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, citronovou šťávou a kůrou. Kešu rozmixujte najemno. Přisypejte kokos, mák, kurkumu a několika pulzy mixéru vše ještě lehce promíchejte.
  6. Vzniklá směs bude mít konzistenci mastnější drobenky. Odebírejte kousky směsi do dlaně a lehkým mačkáním tvarujte koule. Odkládejte je na tác vysypaný strouhaným kokosem, ve kterém koule ještě lehce obalte. Nechte v lednici ztuhnout.
  7. Připravené lanýže s koulemi vložte do malých papírových košíčků (postačí i nastříhaný pečicí papír) a naskládejte je střídavě do dárkové krabičky. Zavažte ji mašlí, přiložte voňavou květinu a těšte se z radosti obdarované osoby.