Není nad to být připraven na (ne)čekanou návštěvu. Tyto kostky jsou příjemnou volbou snad pro všechny, včetně těch, koho sužují potravinové intolerance. Jsou veganské, bezlepkové a zároveň nepečené, což je zase příjemná úspora času. Dezert (bez ovocné vrstvy) můžete uchovat i v mrazáku a vytáhnout jej právě v momentě, kdy není čas na hrdinství, natož „rychlotvorbu“ něčeho lahodného ke kávě.

Pekanovo-fíkovou základnu s hedvábnou kokosovou vrstvou z kešu ořechů ozdobte ovocem dle sezony či vlastní chuti. Hodí se kiwi, jahody, fíky, ananas, pomeranče… Zkrátka ovoce, které lze naplátkovat a dodá dezertu ještě půvabnější vzhled.

Veganský koláč s kiwi, pekanovým základem a kešu krémem

Na formu o velikosti 17 x 23 cm potřebujete:

  • 200 g kešu oříšků 
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 50 g opékaných kokosových lupínků
  • 40 g kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžička limetové kůry

Spodní vrstva:

  • 160 g pekanových ořechů
  • 140 g sušených fíků (asi 7 ks)
  • 30 g opékaných kokosových lupínků
  • ¼ lžičky skořice
  • Špetka soli
  • 1 vrchovatá lžička kakaa

Na dohotovení:

  • Žluté a zelené kiwi

Postup

  1. Ze všeho nejdřív namočte kešu ořechy do vody a kokosové mléko dejte do lednice. Učiňte tak s obojím alespoň 4 až 5 hodin před samotnou přípravou (nebo ještě lépe přes noc).
  2. Pekanové ořechy opražte nasucho na pánvi. Sušeným fíkům odkrojte ztvrdlou stopku a překrojte je na menší kousky. Vše společně s lupínky, skořicí, špetkou soli a kakaem rozmixujte na lepivou drť. 
  3. Podle potřeby přidejte trošku vody nebo si navlhčete ruce a směs pak rovnoměrně namačkejte na dno formy vyložené pečicím papírem.
  4. Namočené kešu propláchněte pod tekoucí vodou a sceďte. Odmočením získají hedvábnou konzistenci a budou se lépe mixovat.
  5. Z plechovky kokosového mléka vyjměte pouze ztuhlou část a spolu s kešu ořechy, kokosovými lupínky a olejem, javorovým sirupem, vanilkou, limetovou šťávou a kůrou rozmixujte na jemný krém.
  6. Naneste jej do formy na spodní vrstvu a dejte na cca 5 hodin (nebo přes noc) vychladit do lednice. Pro urychlení vložte formu alespoň na 2 hodiny do mrazáku.
  7. Kiwi různých barev nakrájejte na plátky a rozložte na ztuhlý krém. Ostrým nožem nakrájejte na kousky velikosti porce.