Když se obyčejný potká s obyčejným, nikdo zpravidla nečeká nic omračujícího. Ne tak v kuchyni. Tady neplatí zaběhané logické vývody. Z naprosto nudných ingrediencí tu i podprůměrný dezertář vykouzlí jako mávnutím umaštěnou zástěrou mnoho neobyčejného. Tak tomu je i v případě těchto dortíků. 

Falešná utěšování o rychlovce nemají smysl, JE s nimi drbačka. Nicméně na konci ulepené cesty vás čekají rozkošné, individuální minidortíčky, tak akorát měkké, vlahé, s přidrzlou rybízovou kyselkavostí vyvažující opulentnost žloutkového krému. Rozpoutejmež proto cholesterolové šílenství, vy víte, že to chcete taky…

Foto Eva Malúšová

Medánky (mini medovníčky)

Na cca 55 až 60 medánků potřebujete:

  • 90 g másla
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 celá vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 700 g polohrubé mouky

Na žloutkový krém a promazání:

  • 250 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 žloutky
  • 250 g másla
  • Džem z červeného rybízu
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Až na mouku vložte všechny ingredience na těsto do rendlíku a na mírném ohni míchejte až do rozpuštění. Poté malinko zvyšte příkon a až hmota účinkem jedlé sody zpění, odstavte hrnec a zapracujte do hmoty všechnu odváženou mouku. Vypracujte hladké, lepivější těsto.
  2. Na mírně pomoučněném vále nebo na lince rozválejte ještě teplé těsto na cca 4mm tloušťku a vykrajujte kolečka, ideálně o průměru 4 až 5 cm. Klaďte je na plech trochu s rozestupy, v troubě lehce vyskočí i do stran. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C okolo 20 minut nebo do zezlátnutí.
  3. Okamžitě po vytažení z trouby, ještě než vychladnou, kolečka znovu vykrojte stejným vykrajovátkem. Zbylé okraje dejte stranou do misky a rozbijte na drobky buď v sekáčku, nebo pobouchejte válečkem v bytelnějším igelitovém sáčku. Přesypejte do nižší širší nádoby nebo krabičky.
  4. Připravte si žloutkový krém. Mléko, oba cukry, žloutky a vanilkový pudink smíchejte a za stálého míchání povařte na středním plameni do zhoustnutí. Nechte úplně vychladnout.
  5. Ve vhodné míse vyšlehejte máslo doběla, po lžících přidávejte pudinkovou hmotu a postupně zašlehávejte.
  6. Přistupte k samotné architektuře medánků. Jedno kolečko namažte marmeládou z červeného rybízu (nebo nějakou stejně kyselou alternativou), slepte s druhým kolečkem, to namažte žloutkovým krémem a přiklopte třetím kouskem. Teď máte nahatý dortíček.
  7. Aby se před ostatními nestyděl, je třeba ho obléknout do drobků – dortík po obvodu namažte tenkou vrstvou žloutkového krému a následně důkladně vyválejte v připravených drobečcích.
  8. Hotové mini medovníky nechte v lednici uzavřené ve vhodné nádobě rozležet minimálně jeden den, aby byly optimálně měkké a vláčné. 

Tip: Medánky jsou vhodné také ke zmrazení, proto se není třeba děsit velkého počtu výsledných koláčků. Tři měsíce si ke kafíčku odeberete po dortíku a můžete péct znovu!