Osvědčené duo cantaloupe a prosciutto můžete podávat samostatně, ale perfektně se hodí je zakomponovat do salátu. Ničeho se nebojte a směle přidejte i další druhy šťavnatého melounu, lahodnou mozarellu a voňavou bazalku. A nezapomeňte si připravit i chipsy z prosciutta. Hotové jsou raz dva a pro svou návykovost si na nich s chutí křupnete i na jiných salátech, kanapkách, na rizotu nebo prostě jen tak.

Melounový salát s prosciuttem

Potřebujete:

  • Meloun cantaloupe + další druh melounu podle chuti (můžete použít i 2 druhy – v tomto receptu je navíc vodní meloun a meloun galia)
  • Prosciutto
  • Rukola
  • Minimozzarella
  • Pistácie
  • Bazalka
  • Olivový olej
  • Citron
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Meloun cantaloupe oloupejte a nakrájejte na slabší měsíčky nebo vykrojte kuličky. Druhý, případně i třetí druh melounu můžete nakrájet na menší kousky nebo také vykrájet kuličky. Druhého melounu použijte do salátu o něco méně než salátu cantaloupe.
  2. Pár plátků prosciutta natrhejte na menší kusy, snažte se je nepomačkat. Do rozehřáté pánve nalijte asi lžíci až dvě oleje. Kousky prosciutta opékejte z obou stran do tmavě červena, poté přendejte na talíř. Jak šunka zchladne, začne být křupavá.
  3. Do talířů, na velký talíř či do mísy rozprostřete rukolu. Naaranžujte na rukolu kousky melounu, několik plátků neopečeného prosciutta a mozzarellu. Posypejte nasekanými pistáciemi, opečenou šunkou a bazalkovými listy.
  4. V misce prošlehejte olivový olej s citronovou šťávou v poměru 2:1 a dochuťte solí a pepřem. Zálivkou přelijte salát a ihned podávejte.

Tip: Pro maximální osvěžení dejte před přípravou salátu melouny dobře vychladit do lednice.