Četli jste román Dekameron od Giovanniho Boccaccia? V něm skupina mladých šlechticů utíká z Florencie na venkov před morem. Píše se 14. století a kromě společenských kratochvílí tu také kavalíři a jejich dámy často hodují.

Boccaccio popisuje opulentní hostiny plné drůbeže, ořechů a spousty zeleniny. Jedná se tak o jedno z prvních svědectví o tom, že lidstvo během epidemií mění své stravovací návyky. Boccacciovi šlechtici totiž utrácejí celé jmění za to, aby si dopřáli to nejlepší, co v tehdejší renesanční společnosti bylo k dispozici. Domnívali se, že vybrané lahůdky odvedou jejich myšlenky od strašáku morové nákazy, ale také že jejich těla budou díky nim silnější.

Dnes si může podobný jídelníček dopřát téměř každý a nemusí se jako nemajetní venkované i měšťané spokojit s pouhou obilninovou kaší nebo zelím.

Podle Světové zdravotnické organizace se mění naše dieta i nyní, během pandemie, která je sice lehčí než morová, ale vleče se a přináší představu nejistoty a hrozby.

Vzhledem k tomu, že žaludek je jednou z bariér, která brání průniku patogenních složek do těla, si obyvatelé napříč planetou uvědomují, že čas věnovat se více svému jídelníčku je právě teď.

Během první březnové karantény mnozí z nás tříbili kulinářský um. Sociální sítě zaplavovaly fotky domácích chlebů, ale i lasagní, jejichž provedení by ocenil i Jamie Oliver.

Ale s tím je teď utrum, protože si uvědomujeme, že potřebujeme posilovat imunitu v dlouhodobém horizontu. Bohužel chleba, koláče ani lasagne tomu nepomohou, i když vypadají skvěle na instagramovém feedu.

Co si tedy přinést do spíží a lednic?

Logicky zeleninu a ovoce, to dá přece rozum, řeknete si. Světová zdravotnická organizace doporučuje jejich denní konzumaci o minimálním objemu 400 gramů. Takže banány, jablka, hrušky i citrusy přijdou vhod. K běžným zeleninovým jídlům přidejte antioxidanty, které najdete v česneku nebo zázvoru. I mražené maliny, borůvky nebo mango mají v sobě stále ještě dostatek vitaminů a můžete si z nich připravovat smoothie.

Zdravé aminokyseliny zase zajistí ryby, klidně v konzervách. Klasická pomazánka ze sardinek vám dodá přísun důležitých živin, nevyžaduje příliš času na přípravu, a zároveň pokud máte home office, tak její intenzivní odér nikoho nepohorší.

Na co zapomenout?

Na zmrzlinu, protože má vysoký podíl cukru a může podporovat zánětlivé procesy v těle. Stejný problém je se sójovým mlékem a dresinky do salátů, jsou velmi sladké.

Při sestavování nejen pandemického jídelníčku si představujte své prarodiče. Označili by to, co si chcete koupit, za jídlo? Pokud ne, pak to k vám na stůl pravděpodobně nepatří.