V tomto krásně kulaťounkém knedlíčku s lákavou barvou a přitažlivou vůní kávy nenajdete kypřidla, která leckomu způsobují pálení žáhy nebo nadýmání. Namísto toho pod křupavým obalem objevíte delikátní směs ricotty a mandlí, která skvěle kontrastuje s vůní kávy, a přitom se vzájemně výborně doplňují. Na obalovací směs se používá instantní káva. Je dost možné, že v domácnosti instantní kávu nevedete, ale nahradit ji můžete i obilnou alternativou kávy, která se vyskytuje především u těch z nás, kdo omezují kofein…
K obalení se hodí panko strouhanka, která má oproti té klasické hrubší strukturu. Díky tomu vám zajistí ještě křupavější zážitek. Seženete ji nejen na e-shopech s potravinami, ale s velkou pravděpodobností i v asijských „večerkách“.
Ricottovo-mandlové mini koblihy s kávovým cukrem
Na cca 20 kousků potřebujete:
- 250 g ricotty
- 120 g mandlové mouky
- 40 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkové pasty
- Nastrouhaná kůra z ¼ citronu
- Panko strouhanka
- Olej na smažení (například řepkový)
Kávový cukr:
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky instantní kávy
- ½ lžičky skořice
Postup
- Ricottu, mandlovou mouku, hladkou mouku, moučkový cukr, žloutek, vanilkovou pastu a nastrouhanou citronovou kůru smíchejte v míse, resp. zpracujte v těsto. Oddělujte kousky těsta a vyvalujte mezi dlaněmi kuličky o něco menší než golfový míček. Kuličky, jednu po druhé, obalte v panko strouhance a odložte na talíř nebo tác. Vložte na 30 až 60 minut do lednice.
- Do hrnce nalijte vyšší vrstvu oleje, aby se kuličky po vložení zcela ponořily pod hladinu. Olej rozehřejte a kuličky pozvolna smažte do zlato-hněda. Během smažení otočte, aby se zbarvily pěkně i z druhé strany.
- Než se kuličky usmaží, připravte si směs na obalování. Pokud máte instantní kávu s většími granulkami, rozdrťte je v hmoždíři na drobnější částečky. Případně krátce promixujte. Smíchejte kávu s cukrem a skořicí.
- Usmažené koblížky přendejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk, a poté přendejte do mísy s cukrem a obalte. Ihned podávejte.