V tomto krásně kulaťounkém knedlíčku s lákavou barvou a přitažlivou vůní kávy nenajdete kypřidla, která leckomu způsobují pálení žáhy nebo nadýmání. Namísto toho pod křupavým obalem objevíte delikátní směs ricotty a mandlí, která skvěle kontrastuje s vůní kávy, a přitom se vzájemně výborně doplňují. Na obalovací směs se používá instantní káva. Je dost možné, že v domácnosti instantní kávu nevedete, ale nahradit ji můžete i obilnou alternativou kávy, která se vyskytuje především u těch z nás, kdo omezují kofein…

K obalení se hodí panko strouhanka, která má oproti té klasické hrubší strukturu. Díky tomu vám zajistí ještě křupavější zážitek. Seženete ji nejen na e-shopech s potravinami, ale s velkou pravděpodobností i v asijských „večerkách“.

Ricottovo-mandlové mini koblihy s kávovým cukrem

Na cca 20 kousků potřebujete:

  • 250 g ricotty
  • 120 g mandlové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • Nastrouhaná kůra z ¼ citronu
  • Panko strouhanka
  • Olej na smažení (například řepkový)

Kávový cukr:

  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky instantní kávy
  • ½ lžičky skořice

Postup

  1. Ricottu, mandlovou mouku, hladkou mouku, moučkový cukr, žloutek, vanilkovou pastu a nastrouhanou citronovou kůru smíchejte v míse, resp. zpracujte v těsto. Oddělujte kousky těsta a vyvalujte mezi dlaněmi kuličky o něco menší než golfový míček. Kuličky, jednu po druhé, obalte v panko strouhance a odložte na talíř nebo tác. Vložte na 30 až 60 minut do lednice.
  2. Do hrnce nalijte vyšší vrstvu oleje, aby se kuličky po vložení zcela ponořily pod hladinu. Olej rozehřejte a kuličky pozvolna smažte do zlato-hněda. Během smažení otočte, aby se zbarvily pěkně i z druhé strany.
  3. Než se kuličky usmaží, připravte si směs na obalování. Pokud máte instantní kávu s většími granulkami, rozdrťte je v hmoždíři na drobnější částečky. Případně krátce promixujte. Smíchejte kávu s cukrem a skořicí.
  4. Usmažené koblížky přendejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk, a poté přendejte do mísy s cukrem a obalte. Ihned podávejte.