Špenátový koláč s kozím sýrem se bude vyjímat nejen na piknikové dece, ale i v rámci různých oslav, setkání s přáteli či jako předkrm při grilování. Jeho svěží chuť je totiž ideální starter před jakoukoliv hostinou a potěší i jako samostatný chod k večeři. Doplnit ho můžete salátem.
Náplň je v tomto receptu ochucená česnekem a tymiánem. Můžete však tymián vyměnit za jiné bylinky anebo k němu další přidat. Na množství však dávejte pozor, abyste nepřebili jemnou chuť špenátu a kozího sýra. Skvěle se bude do koláče hodit bazalka, oregano, libeček nebo rozmarýn.
Špenátový quiche s kozím sýrem
Na formu 30×10 cm potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- Špetka soli
- 100 g másla
- 2 lžíce vody
Náplň:
- 120 g baby špenátu
- 100 g smetany ke šlehání
- 120 g čerstvého, nezrajícího měkkého kozího sýra
- 1 stroužek česneku
- Pár snítek tymiánu
- 2 vejce
- Sůl
Na ozdobení:
- 2 lžíce piniových semínek
- Microgreens
- Čerstvý tymián
Postup
- Mouku smíchejte se špetkou soli. Do sypké směsi co nejrychleji zapracujte na kostičky pokrájené máslo. Když vznikne směs připomínající sušší drobenku, začněte zapracovávat vodu. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet.
- Těsto vyválejte na slabý plát (silný asi 2 mm) a vyložte jím hranatou formu 30x10cm nebo kulatou formu o průměru 23 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou a důkladně vyložte alobalem. Zasypejte luštěninami, které těsto zatíží, aby se při předpékání nenafukovalo. Pečte při 200 °C 20 minut.
- Špenát zalijte horkou (ne vroucí) vodou, rychle promíchejte a sceďte. Voda nemusí být příliš horká – baby špenát má listy jemné, potřebujeme, aby jen trochu ovadl a lépe se mixoval. Vložte špenát ihned do mísy se studenou vodou, znovu promíchejte a sceďte. Vymačkejte přebytečnou vodu a dejte do mísy. Přidejte smetanu, kozí sýr, česnek a lístky tymiánu. Důkladně promixujte dohladka. Nakonec zašlehejte vejce. Nemixujte. Mixováním nebo dlouhým šleháním by se do směsi přidáním vajec dostal vzduch, který by při pečení mohl způsobit praskliny.
- Po 20 minutách pečení korpusu odstraňte alobal s luštěninami. Pečte dalších 5 až 10 minut, aby nebylo těsto mokré.
- Náplň rovnoměrně rozlijte do předpečeného korpusu. Ztlumte troubu na 170 °C a pečte dalších 25 minut. Nechte zcela vychladnout.
- Piniová semínka nasucho opečte na pánvi, nechte zchladnout a nasekejte nadrobno. Koláč jimi ozdobte. Ke zdobení můžete použít také mixrogreens a lístky tymiánu.