Berte to jako takovou rozcvičku na kapra, protože skrze něj v prosinci často zapomínáme na konzumaci jiných ryb. Lososový burger přitom bude chutnat i těm, kdo jinak rybám moc neholdují.

Kombinace svěží limetky, jarní cibulky, zázvoru a kari vás navíc svým aroma alespoň na chvíli přenese do rozpálené jihovýchodní Asie. Přidejte sriracha majonézu a ideálně i domácí ananasovou housku a možná letos toho kapra úplně vynecháte.

Když nemáte kari pastu: Pokud se vám nechce kupovat kari pasta (byť ji dále využijete třeba do rychlého rybího kari, polévky laksa nebo dýňového kari s červenou čočkou), lososa ochuťte trochou strouhaného zázvoru, česneku, kari koření, kurkumy a případně srirachy. Pastou si nicméně ušetříte dost času a do chuti se vám promítne i svěží citronová tráva a kokos nebo jiné suroviny, které konkrétní pasta obsahuje.

Lososový burger s nakládanou zeleninou a pikantní majonézou

Na 4 až 5 porcí potřebujete:

  • 600 g filetu z lososa bez kůže
  • 1 vejce
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • 1 až 2 lžičky kari pasty (zde kokosová Balijská od Živiny) 
  • 40 g instantní rýžové mouky (zde Nominal) nebo panko strouhanky
  • ½ lžičky soli
  • Řepkový olej
  • 4 až 5 burgerových housek

Na dresink:

  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce srirachy

Na naloženou zeleninu:

  • ½ okurky
  • 1 malou červenou cibuli
  • 1 mrkev
  • 8 lžic rýžového octa
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Okurku a mrkev nakrájejte škrabkou na brambory na tenké plátky a spolu s tenkými kolečky cibule, octem, cukrem a solí vložte do zavařovací sklenice. Dolijte trochou vody, sklenici zavřete a pořádně s ní zatřeste, aby se cukr rozpustil a vše se dobře promíchalo. Nechte alespoň 15 minut (ale klidně do druhého dne) odležet. Pokud máte okurku radši křupavou, dejte ji do burgerů syrovou a naložte jen mrkev a cibuli, kterým změknutí svědčí více.
  2. Lososa (bez kostí a kůže) pokrájejte na menší kusy a po částech v blenderu pomocí několika pulsů nasekejte najemno. Pokud nemáte vhodný mixér, rybu nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte s vejcem, nasekaným koriandrem a jarní cibulkou, limetovou šťávou, kari pastou (množství upravte dle své chuti a její pálivosti, já dávám jen lehce pálivou Balijskou kari pastu s kokosem, takže nehrozí, že by byl burger moc pikantní), rýžovou moukou (na bezlepkové zahušťování je výborná instantní rýžová mouka od Nominalu) nebo strouhankou a solí.
  3. Z hmoty vytvarujte 4 až 5 placek a nechte alespoň hodinu v lednici (klidně ale do druhého dne) nebo 15 až 20 minut v mrazáku zpevnit.
  4. Na pánvi pak rozpalte olej a burgery z obou stran 3 až 5 minut pozvolna opékejte. Pokud chcete mít kvůli použití vajíčka jistotu, že je vnitřek dobře propečený, zkontrolujte vnitřní teplotu placek, která by měla dosáhnout 74 °C (ideálně ale ne více, aby nebyl losos vysušený).
  5. Mezitím smíchejte majonézu se srirachou nebo jinou pálivou omáčkou a rozkrojte a z vnitřní strany opečte housky.
  6. Spodek každé housky potřete majonézou, obložte burgerem a zeleninou (přidat můžete i trochu čerstvého koriandru), přiklopte vrchní částí housky a podávejte. Jako příloha jsou skvělé batátové hranolky nebo křupavý okurkový salát s arašídy.