skip to main content

Vyostřená polévka jihovýchodní Asie: kuřecí laksa s krevetami

Laksa je ostrá a chutěmi vyladěná polévka, kterou vám srdeční Indonésané, Malajsané i Singapurci naservírují s úsměvem na tváři. Často obsahuje právě kuřecí maso a krevety, výjimkou však není tofu, vaječná omeleta nebo rybí kuličky – na asijském trhu seženete čerstvé i mražené. Jde v podstatě o bílé ryby namleté se sójovou omáčkou, kořením a kukuřičným škrobem ve tvaru koule.

Laksa existuje v curry verzi s kokosovým mlékem (kterou vám dnes představujeme) a ve verzi s rybím vývarem (tzv. asam laksa). Laksa pasta je nejdůležitějším prvkem celé polévky. Udává pokrmu jeho jedinečnou chuť a její výroba je navíc extrémně jednoduchá. I přesto si můžete zakoupit hotovou variantu. Ta vám sice ušetří trochu času s přípravou, ale i za cenu úspory času se přikláníme k domácí variantě – chutě čerstvých surovin se zkrátka nezapřou.

Polévka laksa s kuřetem a krevetami

Na laksa pastu potřebujete:

  • 4 šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 2cm kousek zázvoru
  • 2cm kousek galgánu
  • 1 stonek citronové trávy
  • 10 kešu ořechů (případně makadamových)
  • 50 g červené kari pasty
  • šťávu z 1 kafrové limety
  • 4 sušené listy kafrové limety
  • 30 g palmového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • hrstku koriandru (i se stonky)
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • asi ½ lžíce vody

Na polévku:

Reklama
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 250 g loupaných syrových krevet
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíci chilli pasty sambal oelek
  • 500 g kuřecích paliček
  • 900 ml kuřecího vývaru
  • 500 ml kokosového mléka (Chaokoh / Mae Ploy)
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 1 lžíci palmového cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce šťávy z kafrové limety
  • 2 velké listy kafrové limety
  • 300 g rýžových nudlí (šířka 5 mm)

Na dohotovení:

  • 200 g výhonků fazole mungo
  • čerstvý koriandr
  • červenou chilli papričku
  • křupavou smaženou cibulku
  • limetovou šťávu (+ klínky k podávání)
  • chilli pastu sambal oelek

Postup

  1. Začněte přípravou laksa pasty. Šalotku, česnek, zázvor a galgán oloupejte, rozkrájejte na menší kousky a dejte do mixéru. Přidejte očištěnou a nakrájenou citronelu, kešu ořechy, kari pastu (zastoupí i chuť sušených krevet, které tak nemusíte složitě shánět), šťávu a listy z kafrové limety, nasekaný palmový cukr, rybí omáčku a mletou kurkumu. Přidejte hrstku koriandru včetně stonků a olej. Vše společně rozmixujte do jemné pasty a podle potřeby přilijte trochu vody, nepřehánějte to však, stačí přibližně půl lžíce.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm krevety, z každé strany asi 2 minuty. Přendejte je do hlubšího talíře a smíchejte se lžící rybí omáčky a lžící chilli pasty sambal oelek. Nechte prozatím stranou.
  3. Do hrnce, ve kterém jste na oleji opekli krevety, přidejte laksa pastu a za stálého míchání pár minut restujte. Nakonec vložte kuřecí paličky, obraťte, aby se ze všech stran trochu zatáhly a zalijte vývarem. Přilijte 400 ml kokosového mléka. Zbytek mléka smíchejte s kukuřičným škrobem a rovněž přilijte do hrnce. Přidejte také zbylou lžíci rybí omáčky, nasekaný palmový cukr, sójovou omáčku, šťávu a listy z kafrové limety. Vše promíchejte a na středním plameni 20 až 30 minut povařte, dokud maso nezměkne a nepůjde pěkně od kosti.
  4. Mezitím ve vroucí vodě uvařte rýžové nudle. Sceďte je, propláchněte pod studenou vodou a zakápněte trochou oleje, aby se k sobě zbytečně nelepily. Pokud se tak přece jen stane, stačí je před podáváním opět propláchnout pod studenou vodou. Omyjte zároveň mungo fazole a koriandr a nechte okapat.
  5. Poté paličky vyjměte a oberte. Maso vložte zpět do hrnce a přidejte i krevety. Podle potřeby dolaďte chutě chilli pastou, limetovou šťávou, rybí omáčkou nebo cukrem. Polévku ještě 5 až 10 minut prohřívejte, dokud se všechny chutě nepropojí. Vyjměte listy limety.
  6. Do hlubokých misek či talířů dejte hrst rýžových nudlí, hustou část polévky (rozumějte maso a krevety) a přilijte alespoň dvě poctivé naběračky samotné polévky. Navrch dejte část mungo fazolí, lístky koriandru, plátky chilli papričky, smaženou cibulku a zakápněte limetovou šťávou. Odvážlivci a milovníci pálivého mohou vše završit ještě trochou chilli pasty.

Kde koupit hotovou laksa pastu: Již připravenou laksa pastu seženete ve specializovaných asijských prodejnách nebo online na TasteOfAsia, AsiaFood, SambalShop či Chopsticks. Nejlepší laksa pasta je podle mne Por Kwan a koupíte ji v asijských obchodech nebo s jistotou na Amazonu.