Možná jste si doposud mysleli, že hermelín je ten jediný a nejlepší sýr pro nakládání. Pro milovníky piva jím možná i zůstane. Vinaři ale ocení i poněkud „vznešenější“ a jemnější verzi. A tou je nakládaná mozzarella.

Mozzarella má skvělou schopnost do sebe nasáknout veškeré chutě a vůně. Proces nakládání je tak ve srovnání s hermelínem mnohem rychlejší. Mozzarelle stačí hodina při pokojové teplotě a už dokáže potěšit jako chuťovka, v salátu, na opečeném pečivu nebo jako součást kanapek. Mimochodem olej, ve kterém se sýr marinuje, můžete rovnou použít do zmiňovaného salátu.

Naložená mini mozarella s česnekem a bylinkami

Potřebujete:

  • Třešničková (mini) mozzarella
  • Piniová semínka
  • Bylinky – bazalka, oregano, tymián, rozmarýn (případně další dle chuti)
  • Chilli vločky
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Sůl

 Postup

  1. Mozzarellu nasypejte do větší mísy. Piniová semínka opečte nasucho na pánvi a vychladlé přidejte k mozzarelle. Přidejte také bylinky – pár lístků od každé – a chilli vločky dle chuti. Lehce osolte, zalijte olivovým olejem. Prozatím stačí množství několika lžic.
  2. Do sklenice nebo do více menších zavařovaček vložte po stroužku česneku, snítku bylinky – jakékoli, kterou máte rádi.  Postupně sypte do skleniček mozzarellu a prokládejte ji dalšími bylinkami, dokud nebude sklenice plná. Do větších sklenic vložte ještě nějaký ten česnek navíc, pro intenzivnější chuť ho můžete lehce zmáčknout nebo pokrájet na plátky.
  3. Do sklenic dolijte množství olivového oleje až pod okraj skleničky. Zavřete a nechte při pokojové teplotě. Poté uložte do lednice a spotřebujte do 5 dnů.