Milovníci rajčat salát panzanella dobře znají. Jeho italské kořeny se nezapřou, a proto už možná tušíte, že základem, kromě plně vyzrálých a čerstvých rajčat, bude také kvalitní olivový olej a bazalka. Podstatnou část salátu tvoří pečivo, resp. krutony z pečiva, které není již nejčerstvější. Je to ideální způsob, jak ho upotřebit a ještě si na něm pochutnat. Krutony do sebe skvěle nasáknout šťávu z rajčat a dresinku.

Originální verze salátu panzanella obsahuje rajčata, cibuli, krutony, bylinky a zálivku. Nicméně je možné ji „oživit“ i jinými druhy právě sklizené zeleniny, jako jsou okurky a papriky. Navíc můžete zkusit přidat i sýr, ideálně mozzarellu. A kdo si libuje v pikantních chutí, přijde si na své s čerstvým česnekem přidaným do dresinku.

Rajčatový salát panzanella s krutony ze starého pečiva

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 krajíce staršího chleba nebo cca 120 g bagety
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 500 g rajčat různých odrůd
  • ½ červené cibule
  • Hrst bazalkových lístků
  • Čerstvě mletý pepř

Dresink:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Libovolné:

  • Mozzarella
  • Salátová okurka
  • Paprika
  • Rukola
  • Česnek

Postup

  1. Chleba nebo bagetu nakrájejte na menší kusy velikosti sousta. V misce anebo rovnou na plechu vyloženém pečicím papírem pokapejte olivovým olejem, osolte a promíchejte. Pečte při 170 °C (horkovzduch) 5 až 7 minut.
  2. Rajčata nakrájejte na menší kusy. Drobná cherry rajčata stačí přepůlit, středně velká rajčata nakrájejte na čtvrtiny a větší rajčata na měsíčky nebo na plátky. Cibuli nakrájejte na slabé měsíčky.
  3. V misce promíchejte ingredience na dresink a rajčata (případně i další zeleninu nakrájenou nadrobno) jím přelijte a jen zlehka promíchejte. V lednici nechte 15 minut odpočívat.
  4. Po čtvrt hodině do salátu vmíchejte krutony a nechte ještě 15 minut v lednici, aby nasákly šťávu, kterou rajčata pustí.
  5. Na talíři posypejte čerstvou bazalkou a lehce opepřete čerstvě mletým pepřem.