Pohoštění v podobě křupavých crostini s bohatým obložením plným lahodných chutí potěší každého z účastníků zahradní party nebo grilovačky a vy si oprávněně vysloužíte status oblíbeného hostitele. Crostini můžete vyšvihnout i jen tak (rozumějte bez party) ve všední den a vytvořit tak z již starší bagety nápaditou večeři. 

My jsme pro obložení křupavých plátků baget zvolili tři skvělé kombinace. Buvolí mozzarella s křehkým a šťavnatým plátkem hanger steaku je naprostá špička. Nenechá vaše chuťové pohárky v klidu a věřte, že nezůstanete u jednoho kousku – to ostatně ani nejde. Cibulovo-houbové crostini na červeném víně s tymiánem nepotřebují nic víc – perfektně voní, chutnají i vypadají. A cherry rajčata v kombinaci s ricottou a pestem jsou zase vítězové nejsvěžejší verze dnešní nabídky.

Nápadů, čím crostini obohatit, je nespočet. Vyzkoušet můžete verzi s roastbeefem (klasickým či telecím) nebo s gorgonzolou, hruškou, fíky a pekany. Výborně si pochutnáte na lososu s guacamole, hráškové pomazánce s fetou či kozím sýrem s jahodami. Užívejte si báječné léto plné chutí.

Letní chlebíčky: Burrata & steak, cibule & houby a rajčata, pesto & ricotta crostini

Na burrata & steak crostini:

  • 280 g hanger steaku (hovězí veverka, alespoň 14 dní) – může být i rib-eye
  • olivový olej na potření
  • 150 g buvolí mozzarelly
  • vločkovou sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • microgreens bílá hořčice
  • balzamikový ocet na zakápnutí

Na cibulovo-houbové crostini:

  • asi 60 g másla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 450 g čerstvých hub
  • asi 80 ml červeného vína (může být i bílé, brandy nebo portské)
  • několik snítek čerstvého tymiánu + na ozdobu
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Na cherry & ricotta crostini:

  • 450 g cherry rajčat (různých barev)
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • vločkovou sůl
  • 200 g ricotty
  • 6 lístků bazalky + na ozdobu
  • kůru a šťávu ze ¼ citronu
  • pár lžiček bazalkového pesta

Na cca 24 chlebíčků potřebujete:

  • 2 větší, klidně včerejší, bagety (světlá / tmavá / rustikální)
  • olivový olej na zakápnutí
  • asi 2 stroužky česneku na potření 

Postup

  1. Hned na začátek vyndejte z chladu hanger steak, rozbalte jej, neoplachujte, neočišťujte, pouze nechte odpočívat při pokojové teplotě. Pak se s klidným svědomím můžete pustit do přípravy houbové směsi.
  2. Na másle osmahněte na měsíčky nakrájenou cibuli, pak nechte v pánvi rozvonět nadrcený česnek a přidejte očištěné a nakrájené houby. Restujte přibližně 5 minut do změknutí a získání zlatohnědé barvy. Směs podlijte červeným vínem, přidejte obrané lístky tymiánu, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Jakmile se odpaří alkohol, směs stáhněte z plamene, přiklopte a nechte prozatím stranou.
  3. Umyjte a osušte cherry rajčata. Překrájejte je na poloviny, větší kousky klidně na čtvrtiny. Rajčata smíchejte v míse se lžící olivového oleje, tymiánovými lístky a vločkovou solí. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem (ideálně řeznou stranou vzhůru) a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte přibližně 30 minut.
  4. Zatímco se pečou rajčata, nakrájejte bagety na silnější šikmé plátky. Vyskládejte je vedle sebe na velký plech vyložený pečicím papírem a zakápněte olivovým olejem. Hotová rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Místo nich vložte do trouby nakrájené plátky baget a při stejné teplotě pečte 5 až 10 minut dozlatova a dokřupava. Po vyjmutí nechte trochu zchladnout a pak ihned potřete oloupanými stroužky česneku.
  5. Odpočatý steak potřete lehce olivovým olejem, který jste si rozetřeli v čistých dlaních. Ideální propečenost hanger steaku, abyste zachovali jeho křehkost, je někde mezi medium rare a medium. Vložte steak na rozpálený gril či grilovací pánev a z jedné i z druhé strany opékejte zhruba 4 minuty. Teplotu uvnitř steaku pak zkontrolujte ideálně teploměrem – měla by se pohybovat v rozmezí 55 až 60 °C. Poté nechte steak znovu odpočinout – tentokrát jej schovejte pod alobal (v pánvi či zapékací míse) a nechte alespoň 10 minut odpočinout v blízkosti tepla – klidně na otevřených dvířkách trouby, kde jste pekli rajčata a bagetky. Maso se tak krásně povolí a udrží si teplotu i šťávu.
  6. Zatímco maso odpočívá, ricottu smíchejte se lžičkou olivového oleje, nasekanými lístky bazalky, citronovou kůrou a šťávou. Připravenou ricottou natřete třetinu opečených bagetek, na ni vyskládejte rajčata, pokapejte bazalkovým pestem a ozdobte bazalkovými lístky.
  7. Na druhou třetinu pečiva naneste bohaté množství houbové směsi a posypejte čerstvým tymiánem. Na poslední třetinu rozdělte pokrájenou buvolí mozzarellu. Odpočatý hanger steak nakrájejte ostrým nožem na plátky napříč svalovým vláknům. Plátky masa položte na burratu, posypejte vločkovou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem. Ozdobte výhonky bílé hořčice a zakapejte balzamikovým octem.