Přestože thajská kuchyně patří ke klenotům světové gastronomie, v Česku nenajdete mnoho podniků, kde si můžete vychutnat její autentickou podobu. Thajka Jidapha Wisutrattana to hodlá změnit. Pod značkou Chilli Lips před čtyřmi lety rozběhla v Praze koncept létající restaurace a kuchařských kurzů, kde učí Čechy jíst i vařit tak, jak to dělávala její babička.

„V tradiční thajské společnosti hraje kuchařské umění významnou roli, jsme zvyklí se skrze jídlo vyjadřovat. Když někoho pozvete na večeři, musíte se předvést, jinak ztratíte kredit. Já pocházím z rodu vyhlášených kuchařů. V naší vesnici lidé chodívali za babičkou, kdykoli potřebovali pomoc s jídlem na svatbu, pohřeb nebo buddhistickou oslavu,“ vypráví útlá čtyřicátnice.

Právě proto, že se od dětství motala kolem hrnců a musela pomáhat v kuchyni, vydala se Jidapha ve svém profesním životě nejprve jinou cestou – v Bangkoku vystudovala hotelový management a léta pracovala v luxusních hotelích. Jenže vášeň k jídlu ji nakonec dohnala.

Poblíž známého trhu Chatuchat si otevřela pouliční stánek s pár stolky a dopoledne tam za euro za porci prodávala Khanom Jeen Nam Ya – nudle s rybím kari, které si spolu s bylinkami balíte do listů salátu. „Po čtyřech pěti hodinách jsem mohla zavřít, protože jsem měla vyprodáno,“ líčí.

Hhanom Jeen Nam Ya patří k specialitám Jidaphy Wisutrattana. Jejím snem je restaurace zaměřená výhradně na nudle.

Jenže pak otěhotněla a se streetfoodem musela seknout. V těhotenství ji však vábily pikantní chutě a tehdy objevila ostrou jihothajskou kuchyni. A právě ta jí chyběla nejvíc, když se pak před časem přestěhovala do Prahy za svým českým partnerem.

„Když jsem viděla, co v restauracích vydávají za thajské jídlo, rozhodla jsem se, že ukážu, jak má chutnat doopravdy,“ popisuje Jidapha zrod kulinárního konceptu, který lze přeložit jako Hořící rty.

Naznačuje, že při ochutnávce Jidaphina menu vám občas do očí vyhrknou slzy a nezřídka zalapáte po dechu „V thajské kuchyni rozlišujeme několik stupňů pálivosti, na které si evropské chuťové pohárky obvykle musí postupně zvykat,“ míní Wisutrattana. „Pro restaurace je to nejspíš příliš riskantní.“

Sama ale odmítá šidit chuťovou intenzitu své domácí kuchyně nebo používat náhražky. „Veškeré ingredience je dnes možné v Česku bez problémů sehnat, není tedy důvod, proč třeba thajský lilek nebo thajskou bazalku nahrazovat místními odrůdami, když každá má jinou chuť,“ vysvětluje Jidapha.

Stejně tak v Česku málokdy k jídlu dostanete pálivou omáčku Prik Nam Pla, základní dochucovadlo, které v Thajsku najdete ve všech restauracích automaticky na stole.

Jidapha Wisutrattana nejprve vařila jen pro známe či kolegy ve firmě svého partnera, ale popularita její kuchyně se po Praze šířila šeptandou a rychle přibývaly poptávky od dalších zájemců: tu na catering pro zaměstnance festivalů Jeden svět či Letní Letná, tu na neotřelé pracovní obědy od firemních klientů.

Recepty od Jidaphy odkoupila taky Bageterie Boulevard pro plánovaný koncept Chef Made. A osobní vášeň se postupně začala překlápět v regulérní malý byznys.

Jidapha Wisutrattana miluje intenzivní chutě a barvy nejen v jídle.

Jeho hlavní objem v současnosti pokrývá Jidaphina „létající restaurace“ či prozaičtěji home catering. Znamená to, že šéfkuchařka dorazí k vám domů a během dvou hodin připraví hostinu o několika chodech, nebo vás rovnou naučí uvařit pár specialit z thajského jihu.

Její menu čítá zhruba sedmdesát specialit. „Snažím se cíleně vyhledávat takové, které v Česku nikde jinde neochutnáte. Je to gastrokoncept cílící na lidi, kteří chtějí zkusit něco opravdu unikátního,“ vysvětluje.

Pyšná je na své Chap Chai, což je jakési thajské ratatouille, Moo Pa Lo, kořeněný vepřový guláš s vařenými vejci, řadu pro Čechy neznámých polévek, a zejména vepřová žebra v kokosové omáčce, díky nimž několik zapřisáhlých odpůrců tlustého masa začalo milovat bůček.

Mezi thajská jídla, která neznáte, nejspíš patří Gaeng Jued Taeng Kwa Yad Sai, polévka s plněnými okurkami.

Další byznysovou nohu Chilli Lips, kterou chce Jidapha do budoucna posílit, jsou online kuchařské kurzy.

„Pro firmy s týmy roztroušenými na home officech po mnoha zemích to může být báječný teambuildingový nástroj,“ vzpomíná na kurz, který si u ní jako vánoční dárek objednal český tech startup SRTV. „Sešlo se patnáct účastníků z různých koutů planety, hodně jsme popíjeli a hodně se nasmáli.“

A jaký je její vztah k české kuchyni? „S dětmi jsme si zamilovali knedlíky. Dokonce se k nim někdy dám i svíčkovou, přestože normálně hovězí nejím,“ směje se Jidapha s tím, že nanejvýš po několika dnech jÍ však začne chybět intenzita a barevnost chutí, na které je zvyklá z Thajska. „Zkrátka si musím dát něco pikantního.“