Cibule, jedna z nejprostších, ale zároveň nejdůležitějších surovin nejen evropské gastronomie. V dnešním spíše návodu než receptu vám popíši, jak jednoduše vyrobit květy z červené cibule, které ozdobí vaše menu. 

A protože s cibulí všeho druhu se dá doslova kouzlit, připravte si také klasickou cibulačku, sýrový sendvič, voňavý olej nebo překvapivý cibulový dip

Pečené květy z červené cibule

Na 3 květy potřebujete:

  • 3 středně velké červené cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 2 snítky tymiánu
  • Sůl (např. uzená či bylinková)
  • Čerstvě mletý pepř
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Cibuli odřízněte vršek a oloupejte ji tak, aby spodek s kořínky zůstal vcelku. Udělejte celkem čtyři svislé řezy asi do ¾ cibule, abyste vytvořili osm klínků. Neprokrojte je však až dolů, aby se cibule nerozpadla.
  3. Dno zapékací mísy pomažte trochou olivového oleje, na něj postavte cibule kořenem dolů.
  4. Do cibule a kolem ní přidejte zbývající olivový olej a balzamikový ocet. Posypte solí a přihoďte bylinky.
  5. Cibule pečte cca 30 minut, dokud uvnitř nezměknou a jednotlivé cípy se neotevřou. 
  6. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a dle chuti další solí.
  7. Cibulové květy podávejte teplé jako přílohu k masu.
Foto Svatava Vašková