Cibule je extrémně zdravá, dostupná a variabilní zelenina, ze které uvaříte mnohem víc než jen polévku. Snad nejchutnější je pozvolna dozlatova orestovaná, tak jako v sendviči inspirovaném právě sýrovou francouzskou cibulačkou.

Kromě zkaramelizované cibule do sendviče potřebujete už jen dobře se táhnoucí sýr, trochu másla a dobrý (byť klidně předvčerejší) kváskový chleba.

Další rychlé sendviče:

  • Pokud se vám nechce vyrábět karamelizovaná cibule, použijte hotový cibulový džem (nebo si vyrobte do zásoby slaninádu).
  • Nezvyklá, ale skvělá kombinace je nahradit cibuli korejským zelím kimči a ze sýrů vybrat čedar.
  • Přidat můžete proužky opražené slaniny, orestované žampiony nebo lístky čerstvého špenátu.
Foto Eva Malúšová

Grilled cheese (sýrový sendvič) s karamelizovanou cibulí a čedarem

Na 2 porce potřebujete:

  • 500 g cibule
  • 4 lžíce másla
  • ½ lžičky tymiánu
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce vína nebo 1 lžíce balzamika či worcesteru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 100 g sýru (čedar, Gruyère, ementál)
  • 4 velké krajíce chleba

Postup

  1. Cibule rozpulte, oloupejte, nakrájejte na tenká půlkolečka a pozvolna 25 až 30 minut opékejte na dvou lžících másla. Po 10 minutách je dost osolte. Když je cibule perfektně měkká a zlatavá, přidejte čerstvě mletý pepř, cukr, víno, hořčici a 8 lžic vody a ještě chvíli zprudka povařte.
  2. Mezitím nahrubo nastrouhejte sýr a všechny krajíce z vnější strany pomažte zbývajícím máslem. Z vnitřní, nenamazané strany obložte dva chleby veškerou cibulí a sýrem a přiklopte zbývajícími chleby namazanou stranou ven.
  3. Dozlatova opečte v rozpáleném sendvičovači, kontaktním grilu nebo na pánvi podobně jako tuňákový sendvič tuna melt.
Foto Eva Malúšová