Jedna ze tří prodaných lahví ve Francii je růžové víno. V exportu se prodej šplhá až ke 40 procentům. V Provence, kde je pěstování révy dědictvím starověku, je rosé králem.

Vinice v regionu Var jsou usazené v požehnané krajině uprostřed hájů borovic, olivovníků, levandulových polí a někdy jen pár metrů od Středozemního moře a produkují nejlepší růžové víno na světě. A s ním i jedinečnou přehlídku provensálského art de vivre s bohatým kaleidoskopem impresionistických zážitků. Moře, zátoky, slunce, rozzářená atmosféra provoněná rozmarýnem a sytými příchutěmi!

Za tímto rajským obrázkem se skrývá apelace Côte de Provence, která se od svého vzniku v roce 1895 specializuje právě na výrobu růžových vín a pyšní se oceněním prvních AOC vinic ve Francii.

Od pobřeží až po vnitrozemí se na celkem 447 vinařských panstvích můžete nechat zavést na dobrodružnou cestu za vínem, najít svou jedinečnou lahev a vychutnávat naplno růžové doušky přímo v srdci vinic.

Expedice začíná od Saint-Raphaël v těsném sousedství Francouzské riviéry, přes Draguignan, Brignolles, Bormes-Les-Mimosas až po Saint-Tropez na dobře propracované síti vinařských cest Route de Vins de Provence (existují pro ně i mobilní aplikace). Čekají na vás nejen ochutnávky a prohlídky sklepů, ale nezřídka zde můžete také složit kufry v sídlech nabitých historií a neopakovatelným provensálským šarmem. 

Château Sainte Roseline – ušlechtilé umění souladu

Zámek Sainte Roseline v Les Arcs sur Argens na půl cesty mezi Cannes a Saint-Tropez spojuje víno, historii a kulturu v dokonalou harmonii. Bývalé opatství z 12. století bylo ve 14. století přeměněno na jedno z prvních vinařství v Provence.

Rodina Teillaud se tu od roku 1994 snaží vybudovat nejen vysoce kvalitní vinařství, a tak na jejím území můžete navštívit kapli patronky svaté Roseline s ojedinělými relikviemi i díly Chagalla či Giacomettiho nebo si v areálu prohlédnout sbírky moderního umění a spojit ochutnávku s večerním koncertem vážné hudby.

Foto : archiv Château Sainte Roseline

Chytrý mix mezi moderností a dědictvím. V požehnané oblasti s ideálními geologickými a klimatickými podmínkami tak dozrávají hrozny Sainte Roseline na jílovitě vápencové půdě, které dávají vínu transparentní světlý odstín s lahodně ovocnou a lehce minerální chutí.

Panství proslavila emblematická lahev Lampe de Méduse, navržená jako flakon parfému. K letošnímu 70. výročí láhev převlékl Christian Lacroix do etikety s krajkou.

Osvěžující víno, které se díky své lehké mangovo-broskvové chuti hodí k letním salátům, grilovaným masům i rybám. A do sbírky: cuvée La Chapelle de Sainte Roselin Cru Classé Rosé, exkluzivní víno, které je k dispozici jen při nejlepších ročnících a na něž se vybírají jen hrozny z nejlepších parcel. Na patře se chová velmi elegantně a posílá noblesní pozdravy ve formě zralého ovocno-květinového aroma. 

Foto: archiv Château Sainte Roseline

Jas d’Esclan – Víno s čistou duší 

Tradice těchto vinic v La Motte sahá až do antických dob, kdy se v údolí Esclans pěstovaly hrozny na bohaté římské hostiny. Vinice vysázené na červené pískovcově břidličnaté půdě dodávají vínu intenzitu, eleganci a charakter.

Vydání Forbesu Outsider

Panství vždy upřednostňovalo tradiční pěstování, a tak se už od roku 1990 těší certifikátu biologického zemědělství. Sklizeň prováděná výhradně ručně, spojená s moderními způsoby vinifikace, umožňuje majitelům z rodiny Wulf vyrábět vína vysoké kvality „Cru Classé“ bez použití jakýchkoliv syntetických chemikálií.

V souladu s ekologickým přístupem rodina vybudovala i celé sídlo a výrobny pouze ze dřeva. Privilegované klima nedaleko od moře (jen 12 km vzdušnou čarou), slunce po celý rok na vinicích natočených na jihovýchod, to vše dává zdejším vínům kvalitu, která vyhrává zlaté medaile v prestižních vinařských soutěžích.

Za nákup rozhodně stojí působivé Cuvée du Loup (vlčí cuvé) s vlčí silou poměrně vysokého alkoholu. Na patře je robustní a delikátní s odeznívající slanou chutí mořské vody a grapefruitů. Delikátní perla vhodná ke všem typům mořských plodů a ryb! 

Château Saint-Martin – legenda ženské linie

Foto: archiv Château Saint Martin

Další historická rarita, zasazená v srdci provensálské krajiny v obci Taradeau, co by kamenem dohodil od Středozemního moře a pouhých 30 kilometrů od Saint-Tropez. Opravdové aristokratické sídlo v rukách komtesy Adeline de Barry, v jejíž romantické usedlosti, jež poskytuje ubytování B&B, můžete případně po vydatné ochutnávce složit hlavu.

Před okny pohádková zahrada s 300letými provensálskými platany, které vám poskytnou dokonalé útočiště míru a klidu. Příběh začíná u vinařského převorství, které postavili mniši z Lérinských ostrovů (opatství z Cannes) v 10. století. Zámek Saint-Martin pak nechal postavit na jejich základech v roce 1740 markýz de Villeneuve Bargemon, aby ho dal své dceři jako svatební dar.

Foto: Archiv Château Saint Martin

Od té doby je v rukou stejné rodiny a co je ještě překvapivější, byla to práce mnoha žen, které v dlouhé historii tohoto zámku kultivovaly víno! Právě v historickém sklepě z 12. století stárnou zdejší vína. Jejich výjimečná kvalita se udržuje v souladu s přírodními principy.

Každý rok se vysadí jeden hektar nové révy, což pomáhá udržovat pyramidu stáří rostlin: stará réva produkuje složitější a delikátní vína, zatímco mladá rodí víno s ovocnou a živou chutí. Rosé Grande Réserve, s vůní jasmínu a bílé broskve, plné a hedvábné v ústech, s třešní a exotickým ovocem na jazyku, představuje okouzlující setkání a je ideální k provensálské kuchyni. Víno, které se může pít mladé, ale má potenciál pro nazrávání mnoho let.

Château Roubine – území silných ročníků

Za úspěchem Château Roubine stojí nezlomná energie a vášeň majitelky Valérie Rousselle, která používá to nejlepší z přírody pro výrobu vína výjimečné kvality, jehož pověst je známá po celém světě.

Foto: archiv Château Roubine

Za čtvrtstoletí, kdy usedlost pořídila, zdvojnásobila vinice na dnešních téměř 130 hektarech s trvale udržitelným zemědělstvím a čerstvým certifikátem v nejvyšší bio kvalitě Demeter.

Panství se nachází na vzácném území mezi Lorgues a Draguignanem, na jedné z nejstarších tradičních vinic ve Francii na území templářů, historicky známém od 14. století. Vinice se těší ideálním přírodním podmínkám s přirozenou drenáží („roubin“ znamená v provensálštině „potok“) a jílovitou vápencovou půdou. A největší úspěch? Cuvée „La Vie en Rose“, gurmánské růžové víno s vůní vinných květů a anglických bonbonů, kterým Emmanuel Macron připíjel na své vítězství v prezidentských volbách.

Mistrovským ročníkem Château Roubine je však spíše umělecké Cuvée Inspire, které si vybral Alain Ducasse pro svůj dvouhvězdičkový restaurant Le Meurice v Paříži. Chlubí se elegantní ovocnou chutí originálně strukturovanou dobře vyváženými taniny a podává k mořským měkýšům. Při návštěvě této vinařské usedlosti není nic příjemnější, než přenocovat přímo mezi vinicemi ve zdejší romantické B&B Mas des Candeliers.

Majitelka Château Roubine
Valérie Rousselle. | Foto: archiv Château Roubine

Můžete se ale jen vydat po rozlehlém území vinic a vyšlápnout si po značené stezce po stopách řádu templářů i odrůd vína. Rok Château Roubine v souladu se sezonami rytmují vernisáže oblíbených umělců nebo koncerty v zámecké zahradě spojené s ochutnávkami z nejlepších ročníků.

Domaines Ott –⁠ Tři panství, jediná vinařská kultura

Château de Selle, které se stejně jako ostatní zmíněná vinařství těší selektivnímu označení Cru Classé, je jeden ze tří provensálských pilířů slavné domény Ott a  současně první, který rodina získala před více než 100 lety.

Foto: archiv Château de Selle

Tři vinice a tři variace: Minimalismus zámku Château de Selle, exotika Clos Mireille, vznešenost Château Romassan! Château de Selle, který se nachází v kopcovité oblasti Tarandeau uprostřed vinic a lesů, těží z velkorysého slunečního svitu a kamenitého vápencovo-jílovitého podloží, které dává sice malé výnosy, ale zato jedinečné vlastnosti vína. Vinice se rok co rok dobývá v kamení.

Château de Selle, bývalé sídlo hraběte z Provence z 18. století, mezi vinicemi a v kontrastu minimalistická moderní budova architekta K. F. Svenstedta, představuje nový horizont v provensálské krajině. Dokonalá askeze kamene, který se koupe v oslnivém slunci a svým konceptem odráží charakter území. Pískovcové kvádry vzdušně naskládané do zvlněných linií stoupají rovnoběžně s vinnými terasami s výhledem na historický zámek de Selle.

Foto: archiv Château de Selle

Milovník moderní architektury si přijde na své, stejně tak jako znalec vína, který zde může obdivovat ročníky, jež se rodí z harmonie několika odrůd osázených na polovině ze 140 hektarů panství. Cabernet Sauvignon vínu dodává složitost, eleganci a sílu, Grenache hloubku, Cinsault jemnost a kulatost, zatímco Syrah obarvuje do jemných nádechů broskve.

Rosé Cœur de Grain, vlajková loď domény, je selektivní víno, které pochází pouze z ručně sklizených hroznů zrajících v dubových sudech po dobu šesti až devíti měsíců. Výsledek: jedno z nejoceňovanějších růžových na světě. Jeho vůně je rafinovaná, zároveň rostlinná, ovocná i kořenitá s meruňkovým a grapefruitovým nádechem a hedvábnou chutí! Příkladná a jedinečná esence Provence!