Konec léta znamená začátek dýňové sezóny, která s sebou přináší nespočet možností pro experimentování nejen v kuchyni. Než naaranžujete květiny do vydlabané okrasné dýně, trouba za vás připraví luxusní oběd nebo večeři v low carb stylu z výjimečné špagetové dýně. Jak název napovídá, její dužina se po upečení rozpadá na provázkovitá vlákna, která mohou nahradit špaget. Jemnou chutí je dost podobná cuketě a skvěle ji doplní sladká konfitovaná rajčata spolu s perfektně vychuceným olejem, ve kterém se pekla. K doplnění poslouží také různé dipy, pesta, sýry nebo další zelenina.
Konfitovaná rajčata zase naopak doplní jak špagetovou dýni, tak opravdové těstoviny, obložené chleby, crostiny a bruschetty, saláty nebo rybu.
Špagetová dýně, konfitovaná rajčata a burrata
Na 2 porce potřebujete:
- 400 g cherry rajčat
- Olivový olej
- 6 stroužků česneku
- Pár snítek rozmarýnu
- Pár snítek tymiánu
- Sůl
Na pečenou dýni:
- 1 špagetová dýně
- Olivový olej
- Sůl
- 1 burrata
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Rajčata vložte do tak velkého pekáčku, aby zbylo co nejméně volného místa, ale aby byla rajčata zároveň rozprostřená vedle sebe. Do pekáče přidejte oloupaný česnek, snítky bylinek a osolte. Zalijte olejem tak, aby byly rajčata z větší části ponořená. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 40 až 45 minut. Olej začne bublat, ale rajčata by neměla popraskat, případně jen minimálně.
- Dýni překrojte podélně napůl. Vydlabejte semínka. Pokapejte olivovým olejem, osolte a řezem dolů položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 45 minut.
- Po upečení nechte dýni 5 až 10 minut zchladnout. Poté opatrně obraťte dýni řezem vzhůru a vidličkou od stran odtrhávejte dužinu, resp. její vlákna, kolem dokola. Nakonec vidličkou podeberte vlákna odspoda a jen lehce promíchejte.
- Na každou polovinu dýně naservírujte konfitovaná rajčata. Trochu oleje odeberte a rozmíchejte do něj utřený konfitovaný česnek. Na každou dýni položte polovinu burraty a polijte česnekovým olejem. Opepřete a servírujte.