Konec léta znamená začátek dýňové sezóny, která s sebou přináší nespočet možností pro experimentování nejen v kuchyni. Než naaranžujete květiny do vydlabané okrasné dýně, trouba za vás připraví luxusní oběd nebo večeři v low carb stylu z výjimečné špagetové dýně. Jak název napovídá, její dužina se po upečení rozpadá na provázkovitá vlákna, která mohou nahradit špaget. Jemnou chutí je dost podobná cuketě a skvěle ji doplní sladká konfitovaná rajčata spolu s perfektně vychuceným olejem, ve kterém se pekla. K doplnění poslouží také různé dipy, pesta, sýry nebo další zelenina.

Konfitovaná rajčata zase naopak doplní jak špagetovou dýni, tak opravdové těstoviny, obložené chleby, crostiny a bruschetty, saláty nebo rybu.

Špagetová dýně, konfitovaná rajčata a burrata

Na 2 porce potřebujete:

  • 400 g cherry rajčat
  • Olivový olej
  • 6 stroužků česneku
  • Pár snítek rozmarýnu
  • Pár snítek tymiánu
  • Sůl

Na pečenou dýni:

  • 1 špagetová dýně
  • Olivový olej
  • Sůl
  • 1 burrata
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Rajčata vložte do tak velkého pekáčku, aby zbylo co nejméně volného místa, ale aby byla rajčata zároveň rozprostřená vedle sebe. Do pekáče přidejte oloupaný česnek, snítky bylinek a osolte. Zalijte olejem tak, aby byly rajčata z větší části ponořená. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 40 až 45 minut. Olej začne bublat, ale rajčata by neměla popraskat, případně jen minimálně.
  2. Dýni překrojte podélně napůl. Vydlabejte semínka. Pokapejte olivovým olejem, osolte a řezem dolů položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 45 minut.
  3. Po upečení nechte dýni 5 až 10 minut zchladnout. Poté opatrně obraťte dýni řezem vzhůru a vidličkou od stran odtrhávejte dužinu, resp. její vlákna, kolem dokola. Nakonec vidličkou podeberte vlákna odspoda a jen lehce promíchejte.
  4. Na každou polovinu dýně naservírujte konfitovaná rajčata. Trochu oleje odeberte a rozmíchejte do něj utřený konfitovaný česnek. Na každou dýni položte polovinu burraty a polijte česnekovým olejem. Opepřete a servírujte.