Ani když nestíháte, není třeba se odbývat polotovary nebo fastfoodem. Pokud se správně předzásobíte, zdravou a vyváženou večeři uvaříte za patnáct minut, a to i v situaci, kdy jste nebyli na nákupu třeba celý měsíc. Stačí mít doma sterilovanou cizrnu, plechovku dobrého tuňáka, cibuli a ideálně trochu zeleniny, kterou můžete libovolně obměňovat. Co také doporučuji mít vždy při ruce, je uzená paprika – pokrmy jen lehce ovoní (nebojte se silné příchuti táboráku) a dodá jim hezky plnou chuť.
Restovaná cizrna s tuňákem a rajčaty
Na 1 velkou porci potřebujete:
- 1 malá červená cibule
- 1 malá plechovka tuňáka v olivovém oleji
- 1 plná hrst cherry rajčat (150 g)
- ¼ lžičky sušeného nebo 1 stroužek čerstvého česneku
- 1 lžička uzené papriky
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- 1 plechovka/sklenice sterilované cizrny
- Sůl & pepř
- Hladkolistá petržel
Pro další extra živiny můžete přidat:
- ½ avokáda
- Hrst klíčků
- 1 vejce
- Hrst feta sýru
- Hrst oliv
Postup
- Na střední pánvi rozehřejte slitý olej z tuňáka. Mezitím rozpulte, oloupejte a na klínky pokrájejte cibuli, vhoďte ji na pánev a 2 minuty restujte. Přidejte na poloviny nakrájená rajčata nebo jinou zeleninu, osolte a opékejte další 2 minuty.
- Mezitím sceďte a propláchněte cizrnu. Zeleninu v pánvi zasypejte nasekaným česnekem, paprikou a římským kmínem, přidejte cizrnu, ještě trochu osolte a za občasného míchání 10 minut pod pokličkou prohřívejte.
- Mezitím si připravte avokádo (druhou půlku použijte do poke bowl, sushi sendviče onigirazu nebo rychlé omáčky na těstoviny), případně natvrdo uvařte či osmažte vajíčko pro ještě sytější večeři.
- Pokud vaši večeři nikdo neuvidí, tuňáka vmíchejte přímo do cizrny a společně s ní ještě chvilku prohřejte, pokud očekáváte svědky, můžete ho servírovat bokem. Pokrm opepřete, posypejte klíčky, sekanou petrželí, sýrem či olivami a můžete jíst!
Další zelenina: Cizrna je výborná i jen tak s cibulkou, ale kromě rajčat (která pro delší trvanlivost neskladujte v lednici!) se hodí také lilek, mrkev, paprika, cuketa, čekanka či špenát. Lilku, mrkvi a paprice dopřejte na pánvi o chvíli déle, tenkým plátkům cukety stačí zhruba tolik času, co rajčatům, a čekanku nebo špenát vmíchejte naopak až úplně na závěr.