Ani když nestíháte, není třeba se odbývat polotovary nebo fastfoodem. Pokud se správně předzásobíte, zdravou a vyváženou večeři uvaříte za patnáct minut, a to i v situaci, kdy jste nebyli na nákupu třeba celý měsíc. Stačí mít doma sterilovanou cizrnu, plechovku dobrého tuňáka, cibuli a ideálně trochu zeleniny, kterou můžete libovolně obměňovat. Co také doporučuji mít vždy při ruce, je uzená paprika – pokrmy jen lehce ovoní (nebojte se silné příchuti táboráku) a dodá jim hezky plnou chuť.

Restovaná cizrna s tuňákem a rajčaty

Na 1 velkou porci potřebujete:

  • 1 malá červená cibule
  • 1 malá plechovka tuňáka v olivovém oleji
  • 1 plná hrst cherry rajčat (150 g)
  • ¼ lžičky sušeného nebo 1 stroužek čerstvého česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 plechovka/sklenice sterilované cizrny
  • Sůl & pepř
  • Hladkolistá petržel

Pro další extra živiny můžete přidat:

  • ½ avokáda
  • Hrst klíčků
  • 1 vejce
  • Hrst feta sýru
  • Hrst oliv

Postup

  1. Na střední pánvi rozehřejte slitý olej z tuňáka. Mezitím rozpulte, oloupejte a na klínky pokrájejte cibuli, vhoďte ji na pánev a 2 minuty restujte. Přidejte na poloviny nakrájená rajčata nebo jinou zeleninu, osolte a opékejte další 2 minuty.
  2. Mezitím sceďte a propláchněte cizrnu. Zeleninu v pánvi zasypejte nasekaným česnekem, paprikou a římským kmínem, přidejte cizrnu, ještě trochu osolte a za občasného míchání 10 minut pod pokličkou prohřívejte.
  3. Mezitím si připravte avokádo (druhou půlku použijte do poke bowl, sushi sendviče onigirazu nebo rychlé omáčky na těstoviny), případně natvrdo uvařte či osmažte vajíčko pro ještě sytější večeři.
  4. Pokud vaši večeři nikdo neuvidí, tuňáka vmíchejte přímo do cizrny a společně s ní ještě chvilku prohřejte, pokud očekáváte svědky, můžete ho servírovat bokem. Pokrm opepřete, posypejte klíčky, sekanou petrželí, sýrem či olivami a můžete jíst!

Další zelenina: Cizrna je výborná i jen tak s cibulkou, ale kromě rajčat (která pro delší trvanlivost neskladujte v lednici!) se hodí také lilek, mrkev, paprika, cuketa, čekanka či špenát. Lilku, mrkvi a paprice dopřejte na pánvi o chvíli déle, tenkým plátkům cukety stačí zhruba tolik času, co rajčatům, a čekanku nebo špenát vmíchejte naopak až úplně na závěr.