Possety neboli horké mléčné nápoje dříve srážené vínem či pivem mají svůj původ v Británii. Mezi smetánkou byl tento dezert velmi oblíben – jako pochoutka i jako lék proti nachlazení. Postupně byl v receptuře possetů alkohol zaměněn za citrusovou šťávu a k výrobě postačí jen tři ingredience: vysokoprocentní smetana, cukr a zmíněná citrusová šťáva. My jsme lahodnou chuť smetanového krému doplnili zrníčky vanilkového lusku.

Při servírování possetů sáhněte spíše po menších nádobkách – přece jen jsou, řekněme, opravdu poctivé. Zkombinujte je s domácí granolou, která jim dodá křupavý šmrnc, a pečenými citrusy s neodolatelnou vůní a vlastní šťávou.

Do receptu jsme zařadili vzácný citrus yuzu s výraznou nahořklou chutí a vysokým obsahem vitaminu C. Samotný plod u nás není úplně k sehnání, ale 100% šťávu i nápojový koncentrát s kousky yuzu seženete celkem snadno (viz tipy níže). Zužitkujete ho rovněž do různých alko i nealko nápojů!

Yuzu posset s domácí granolou a pečenými citrusy

Na 6 porcí potřebujete:

  • 750 ml vysokoprocentní smetany (33 % a více)
  • 125 g světlého třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 ml 100% yuzu šťávy
  • 75 ml citronovomandarinkové šťávy

Na granolu:

  • 100 g ovesných vloček
  • 60 g směsi ořechů
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • Špetka soli

Na pečené citrusy:

  • 2 citrony
  • 2 mandarinky
  • 2 lžíce koncentrovaného citrusu yuzu
  • 1 lžička krémového balzamikového octa
  • 2 snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu
  • 1 lžička tmavého cukru muscovado

Postup

  1. Smetanu s cukrem a vanilkovou dření přiveďte zvolna a za stálého míchání k varu. Potrvá to zhruba deset minut. Pak teplotu snižte a nechte společně ještě asi dvě minuty jemně probublávat.
  2. Vmíchejte yuzu šťávu a přecezenou šťávu z citronu i mandarinky. Směs dobře promíchejte, nechte lehce probublat a stáhněte z plotny.
  3. Rozdělte ji spravedlivě do připravených nádob o objemu 150 ml. (Velikost nádob a jejich množství necháme na vás – můžete si dopřát více „smetánky“ do menšího počtu nádob, avšak počítejte s jejich vydatností.)
  4. Jakmile possety zchladnou, přikryjte je fólií a dejte vychladit do lednice minimálně na 3 hodiny, ideálně přes noc. Chutě se rozlinou a smetana pěkně zatuhne. Mezitím připravte granolu a pečené citrusy.
  5. Ovesné vločky smíchejte s nahrubo nasekanými ořechy. Vmíchejte kokosový olej s javorovým sirupem, cukrem a špetkou soli pro zvýraznění chuti. Vše důkladně promíchejte, rozložte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečte 20 minut a v polovině času granolu promíchejte, aby byla křupavá ze všech stran. Nechte vychladnout.
  6. Citrony a mandarinky zbavte kůry, nakrájejte na libovolné kousky a vložte do zapékací mísy. Slazený koncentrát s kousky yuzu smíchejte s balzamikovým octem.
  7. Připravené citrusy pokapejte yuzu směsí, posypejte tmavým cukrem muscovado a malými snítkami tymiánu. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut, dokud nepustí šťávu.
  8. Vychlazené possety ozdobte ořechovou granolou, pečenými citrusy s vlastní šťávou a snítkou tymiánu.

Kde sehnat yuzu: Yuzu koncentrát se u nás těší vcelku velké oblibě a seženete jej tak na většině e-shopů (např. Rohlik.cz, Yuzu.cz., Pilulka.cz) i v různých lékárnách. 100% yuzu šťávu koupíte především na e-shopech s asijskými potravinami, jako Chopsticks.cz, Cocowoods.cz, Pinoystore.cz nebo třeba Japafoods.cz.