Pastel de nata je pro Portugalsko stejně typický jako portské víno nebo tradiční modrobílé dlaždičky azulejos. Narazíte na něj doslova na každém rohu, od supermarketů po nejvíce vyhlášené pekárny, kde se pečou tyto koláčky ještě pod originálním názvem Pastéis de Belém – toto označení používají už jen původní vlastníci receptu, kteří si ho neustále bedlivě střeží.

Jejich téměř identická napodobenina nesoucí název Pastéis de nata je proslulá po celém světě a stojí se na ni fronty úplně stejně jako na originál. Portugalské koláčky z listového těsta plněné neodolatelným žloutkovým krémem mají svůj původ v klášteře na lisabonském předměstí ve čtvrti Belém. Jeptišky trápilo, co si počnout se zbývajícími žloutky – bílky se totiž ve velkém používaly na škrobení prádla. Ze žloutků se tak začaly po čase vyrábět tyto luxusní koláčky. Díky bohu za to.

Pastéis de nata

Na 12 kousků potřebujete:

  • 500 g kvalitního listového těsta
  • Máslo na vymazání
  • 25 g hladké mouky
  • 145 g krupicového cukru 
  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 300 ml plnotučného mléka 
  • Žlutá část kůry ze ¼ citronu
  • ½ lžičky vanilkového aroma
  • Mletá skořice na posypání

Postup

  1. Kvalitní máslové listové těsto rozválejte na tvar obdélníku o přibližné velikosti 45 x 30 cm. Z delší strany obdélníku, který máte blíže k sobě, srolujte váleček. Z obou stran jej zarovnejte odkrojením kousku těsta. Váleček pak nakrájejte ostrým nožem na 12 stejně velkých kousků.
  2. Prohlubně ve formě na muffiny vymažte rozpuštěným máslem a rozmístěte do nich kousky těsta řezem nahoru. Doprostřed těsta vtlačte prst a pak těsto roztáhněte až nahoru ke krajům – vytvoříte tak z těsta takové tenké košíčky. Těstem vyplněnou formu odložte prozatím do lednice a pusťte se do přípravy žloutkového krému.
  3. V jedné míse smíchejte mouku s cukrem a ve druhé prošlehejte vajíčko se všemi žloutky. Mléko nalijte do hrnce a přidejte k němu odříznutou žlutou část citronové kůry. Stačí tak ze čtvrtky očištěného citronu. Vmíchejte vanilkové aroma a mléko přiveďte pomalu k varu. Poté jej hned stáhněte z plamene a přeceďte přes jemné síto, abyste se zbavili citronové kůry.
  4. Zhruba polovinu mléka přilijte do mísy s moukou a cukrem. Pořádně míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak přilijte zbylou část mléka a pečlivě promíchejte. Pár lžic této směsi (asi 4) přidejte za stálého míchání k vaječné směsi. Vzápětí vaječnou směs za stálého míchání vlijte zpět do mléčné směsi. Řádně vše promíchejte a pomocí lžíce odeberte na povrchu vzniklou pěnu. Nechte zchladnout.
  5. Žloutkový krém přelijte skrze jemné síto do nádoby se zobáčkem, odkud se vám bude dobře nalévat přímo do připravených košíčků ve formě. Těsto naplňte asi 0,5 cm pod okraj (počítejte, že náplň při pečení trochu vyběhne). Vložte do trouby vyhřáté na 250 °C a pečte přibližně 10 až 15 minut, dokud se nezačnou na povrchu krému tvořit hnědé až načernalé skvrnky. V tu chvíli je načase vyndat formu z trouby.
  6. Hotové Pastéis de nata nechte ve formě trochu zchladnout a pak je přendejte na mřížku. Posypejte prosátou skořicí a užijte si jejich výtečnou a nezaměnitelnou chuť.