Jak z obyčejného másla a dvou dalších surovin vytvořit delikátní omáčku (a pro tentokrát nepovolávat do zbraně holandézu)? Máslo stačí jen pár minut pod dohledem provařit, čímž mu dodáte zlatavou barvu a lahodnou oříškovo-karamelovou chuť i vůni. Ta bezvadně funguje jak ve sladkém, tak ve slaném v kombinaci se sójovou omáčkou a kapkou citronu. Jediná nevýhoda takové omáčky je, že si ji budete chtít nalít na všechno, co budete jíst.
Hnědé máslo se sójovou omáčkou & pečená brokolice
Potřebujete:
- 100 g másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 až 2 lžičky citronové šťávy
Na pečenou brokolici:
- Brokolice (baby nebo klasická)
- Olivový olej
- Sůl & pepř
Postup
- Máslo pokrájené na kostky pomalu rozpusťte na mírném ohni v malém rendlíku. Poté ho nechte za občasného míchání asi 15 minut velice zvolna probublávat, až zezlátne a oddělí se v něm malé nahnědlé částečky. Bedlivě máslo kontrolujte, aby se nepřipálilo – raději ho zahřívejte déle na nízkou teplotu, než abyste ho znehodnotili spálením.
- Jakmile je hezky zlatavé a voní po oříšcích, slijte ho do žáruvzdorné misky, aby se dále nezahřívalo, metličkou zašlehejte sójovku a trochu citronu a máte hotovo! Použijte na pečenou zeleninu, horké topinky, čerstvý chléb, brambory, steaky, asijské nudle nebo cokoli jiného, kam byste jinak dali máslo.
- Omytou brokolici rozdělte na růžičky, košťály pokrájejte na tenké plátky, na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem a při 200 °C upečte doměkka. Baby brokolici stačí kolem 12 minut, klasické o něco déle, během pečení jednou zamíchejte. Pokapejte hnědým máslem a podávejte jako předkrm nebo přílohu např. k restovaným krevetám.
- Zbylé máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vyšlehejte do pěny. V lednici totiž jinak totálně ztuhne a před každým použitím byste ho museli znovu zahřát nebo nechat cca hodinu povolit.
Tip: Hnědého másla uvařte rovnou více a upečte s ním máslové sušenky nebo křehký koláč, obojí krásně ovoní.