Jak z obyčejného másla a dvou dalších surovin vytvořit delikátní omáčku (a pro tentokrát nepovolávat do zbraně holandézu)? Máslo stačí jen pár minut pod dohledem provařit, čímž mu dodáte zlatavou barvu a lahodnou oříškovo-karamelovou chuť i vůni. Ta bezvadně funguje jak ve sladkém, tak ve slaném v kombinaci se sójovou omáčkou a kapkou citronu. Jediná nevýhoda takové omáčky je, že si ji budete chtít nalít na všechno, co budete jíst.

Hnědé máslo se sójovou omáčkou & pečená brokolice

Potřebujete:

  • 100 g másla
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 až 2 lžičky citronové šťávy

Na pečenou brokolici:

  • Brokolice (baby nebo klasická)
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Máslo pokrájené na kostky pomalu rozpusťte na mírném ohni v malém rendlíku. Poté ho nechte za občasného míchání asi 15 minut velice zvolna probublávat, až zezlátne a oddělí se v něm malé nahnědlé částečky. Bedlivě máslo kontrolujte, aby se nepřipálilo – raději ho zahřívejte déle na nízkou teplotu, než abyste ho znehodnotili spálením.
  2. Jakmile je hezky zlatavé a voní po oříšcích, slijte ho do žáruvzdorné misky, aby se dále nezahřívalo, metličkou zašlehejte sójovku a trochu citronu a máte hotovo! Použijte na pečenou zeleninu, horké topinky, čerstvý chléb, brambory, steaky, asijské nudle nebo cokoli jiného, kam byste jinak dali máslo.
  3. Omytou brokolici rozdělte na růžičky, košťály pokrájejte na tenké plátky, na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem a při 200 °C upečte doměkka. Baby brokolici stačí kolem 12 minut, klasické o něco déle, během pečení jednou zamíchejte. Pokapejte hnědým máslem a podávejte jako předkrm nebo přílohu např. k restovaným krevetám.
  4. Zbylé máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vyšlehejte do pěny. V lednici totiž jinak totálně ztuhne a před každým použitím byste ho museli znovu zahřát nebo nechat cca hodinu povolit.

Tip: Hnědého másla uvařte rovnou více a upečte s ním máslové sušenky nebo křehký koláč, obojí krásně ovoní.