Na první pohled i ve strohém výkladu bude znít „lilek s parmezánem“ velice jednoduše. Parmigiana di melanzane však překvapí velice bohatou chutí. Jak je známo, tuk je nositelem chuti a tuk zde zastupuje mozzarella, parmezán a olivový olej. Parmezán má sám o sobě báječné senzorické vlastnosti, proto do jídla přináší opravdu skvělou chuť a vůni, kterou i u ostatních surovin ještě posiluje.

Nějakou tu lžíci oleje budete potřebovat i na přípravu lilku. Pokud ale chcete jeho množství eliminovat, neobalujte lilek před smažením v hladké mouce jako v originální verzi tohoto italského pokrmu, protože mouka oleje nasákne víc, než když ponecháte lilek bez mouky. Krom použití klasické nepřilnavé pánve můžete lilek ogrilovat na grilovací pánvi nebo stolním grilu.

Parmigiana di melanze zapeceny lilek

Melanzane alla parmigiana (italský zapečený lilek se sýrem a rajčaty)

Na 6 porcí potřebujete:

  • 3 středně velké, příp. větší lilky (celkem 1,3 až 1,5 kg)
  • Sůl & pepř
  • 2 cibule
  • Olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l pasírovaných rajčat
  • Hrst bazalky
  • 250 g mozzarelly
  • 100 g parmezánu
Parmigiana di melanze zapeceny lilek

Postup

  1. Lilky nakrájejte na centimetrové plátky. Je jedno, jestli na kolečka nebo podélně. Podélně se však lilky skládají o něco lépe do pekáče. Z obou stran plátky osolte a nechte hodinu vypotit.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a ve vyšším hrnci nechte zesklovatět na 2 lžících oleje. Přidejte najemno nakrájený česnek a chvíli míchejte, aby se rozvoněl. Zalijte pasírovanými rajčaty (obal od rajčat vypláchněte jen malým množstvím vody a přilijte do hrnce), přidejte špetku soli a čerstvě mletý pepř a 10 až 15 minut vařte. Nakonec vmíchejte najemno nakrájenou bazalku a stáhněte ze sporáku.
  3. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo, parmezán najemno.
  4. Po hodině plátky lilku opláchněte a dobře osušte papírovou utěrkou. Originální verze receptu si žádá obalovat plátky lilku v hladké mouce, ale varianta bez mouky bude o něco lehčí na trávení. Lilek opékejte zprudka na pánvi potřené olejem z obou stran dozlatova.
  5. Zapékací mísu (25×30 cm) lehce potřete trochou omáčky. Plátky lilku skládejte vedle sebe do jedné vrstvy tak, aby se jen drobně překrývaly. Potřete omáčkou, aby plátky lilku lehce prosvítaly. Posypejte třetinou mozzarelly a třetinou parmezánu. Zakryjte znovu vrstvou lilků, znovu potřete omáčkou a posypejte další třetinou sýrů. Bude následovat poslední vrstva lilků, omáčky a sýra. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 20 minut. Po upečení nechte 5 až 10 minut odstát a „zatuhnout“ a poté servírujte.

Tip: Pokud vám nějaké lilky zbudou, použijte je do musaky, lilkového rizota nebo je zapečte s tofu.