Bude to divoký rok. Adam Matuška, spolumajitel a sládek minipivovaru Matuška, se včera dozvěděl, že bude otvírat první hospodu pivovaru Matuška. Zvítězil totiž ve výběrovém řízení na pronájem hospody v obecním činžáku v pražských Dejvicích. Otevřít musí do roka.

Loni touhle dobou Adam Matuška, který se v roce 2017 dostal do výběru Forbesu 30 pod 30, ladil první vlastní podnik takzvaně na domácím hřišti. Ve Forbesu jsme o něm nadneseně psali jako o hospodě. Ale ve skutečnosti je to bývalá zastávka v Broumech na Křivoklátsku, kde mají Matuškovi pivovar. 

Kdyby byl podobný prostor někde v centru Prahy, určitě bychom víc přemýšleli, jestli do toho jít.

„Není to klasická hospoda, kde si sednete a najíte se, není to bistro a není to ani výčep. Zkomoleninu pivotéka jsme taky používat nechtěli, takže tomu říkáme pivní obchod, ve kterém si koupíte naše jak čepované, tak lahvové pivo,“ vysvětloval při otevření zastávky mladý sládek.

Zastávka se rozběhla skvěle. Během celého roku si do ní zákazníci jezdí pro pivo takzvaně do kufru, na čepované ale začali chodit i místní a turisté projíždějící na kole. Teď je před Matuškou větší úkol. Nová hospoda v metropoli, za jejíž pronájem dá ročně přes dva miliony korun a která by měla pojmout kolem sedmdesáti hostů.

Vznikne na zajímavém místě na křižovatce ulic Dejvická a Bubenečská v dohledu vestibulu metra Hradčanská, v přízemí domu, který byl několik let v havarijním stavu a v posledních měsících procházel kompletní rekonstrukcí.

Dům, ve kterém si Matuška v Dejvicích otevře svůj druhý podnik. | Foto Praha 6

Adam Matuška přiznává, že lokalita byla tím, co ho do výběrového řízení přitáhlo. „Dejvice jsou rezidenční čtvrť, která není závislá na turistech. Kdyby byl podobný prostor někde v centru Prahy, určitě bychom víc přemýšleli, jestli do toho jít,“ připouští pivovarník s ohledem na zkušenosti s covidem-19. 

Obavy z nového přesto má. Jednou je nedostatek personálu, který z gastrosvěta odvál právě covid-19, a druhou komplikované shánění prakticky jakýchkoliv řemeslníků, které bude Matuška potřebovat kvůli zvažovaným úpravám interiéru.

Vnitřek hospody by měl odpovídat konceptu, který Adam Matuška zatím nechce příliš rozebírat. Základem ale má být dokonale ošetřené pivo, které doprovodí kvalitní, dobré a stejně rychle jako pivo servírované jídlo. Na úplně tradiční českou kuchyni postavenou na guláši a svíčkové, kterou by ke stolu donesl číšník, to podle všeho nevypadá.

Matuška nejde do pronájmu prostor v Dejvicích sám. Společně s ním se pod projekt hospody podepíší ještě Petr Tyrichtr a Bohumil Spěvák, kteří provozují karlínské bistro Krystal. Jejich role tak bude jasná – nabízet ve vlajkovém podniku pivovaru Matuška něco k snědku.