Tady neuslyšíte cinkání příborů, šoupání táců ani dupání lyžáků. Původní bufet se totiž změnil v restauraci á la carte. A přece jste v podniku jednoho z nejvytíženějších skiareálů v České republice.

Stodola svá vrata otevřela teprve před necelými třemi lety, ale do jihočeské gastromapy se již neodmyslitelně zapsala. Až si o tom influenceři v Praze cvrlikají. Vítejte na úpatí místní hory Kramolín v Lipně nad Vltavou.

Podnik se pyšní poctivou jihočeskou kuchyní v moderním pojetí. Stojí za ní skupina Horeka Lipno, která v okolí provozuje také cukrárnu Povidloň, od letní sezony Bistro Kramec, Restauraci U Yettiho, řeznictví Kramolínský Vůl, hotel Element a sezonní Gril Modřín.

Pod taktovkou šéfkuchaře Michala Hrudy ve Stodole, která je srdcem zmíněných provozů, obslouží průměrně pět set hostů denně. Hruda sbíral své zkušenosti v O2 aréně, Vinohradském parlamentu, pražském White Circus catering a také ve vyhlášeném Weintor Restaurant Schweigen na francouzsko-německých hranicích.

Příležitost vybudovat nový gastroprojekt na jihu Čech ho ale přesvědčila, aby se odstěhoval z Prahy. Nyní se svým týmem vaří nejen pro lyžaře na Lipně, protože gastrovýlet si sem rádi udělají i návštěvníci z celých jižních Čech.

Do nabídky zakomponoval Hruda pokrmy nejen á la carte, ale také denní a dětské menu. Nejvyhledávanější položkou na menu jsou ale burgery.

Důležité ale je, že tým kuchařů pracuje s přísadami z okolních šumavských lesů, a tak je například olej z mladých smrčků opravdu autentický. Stodola má svého řezníka Davida Michala, který působil v pražském Čestru a na Lipně nyní chystá řeznictví Kramolínský Vůl.

Na okolních loukách se pasou první ovce z vlastního chovu. Hovězí, vepřové a ryby pak pochází z farem od lokálních dodavatelů, pečivo je z pekárny ve Vyšším Brodě. Dezerty Stodole dodává cukrárna Povidloň, která sídlí hned naproti restauraci.

O oblíbenosti Stodoly hovoří také návštěvnost, která v rekordních dnech dosahuje až 1500 hostů za den. Roční obrat se pak blíží k padesáti milionům korun.

Provozující společnost Horeka Lipno by ráda smazala sezonnost rozdělenou na letní a zimní a udržela vysokou návštěvnost celoročně. A pomalu se jí to začíná dařit – průměrná zaplněnost hotelu Element je nyní kolem osmdesáti procent.

Ve Stodole za oběd zaplatíte kolem tří set korun, což je na místní poměry stále cena spíš nadstandardní. Jak říká Aleš Tóth, generální manažer skupiny Horeka Lipno: „Náš zákazník si pamatuje, jak skvěle si pochutnal, ne kolik ho jeho zážitek stál.“

Nejčastějšími zákazníky jsou lidé z Česka, v menšině jsou pak návštěvníci z Německa, Rakouska nebo Nizozemí. Kapacita restaurace je dvě stě dvacet míst, v létě se pak místa k sezení rozšíří o dalších sto padesát, která vzniknou na improvizovaném náměstíčku mezi budovami hotelů.

O interiér, kde tematicky nechybí sedačky z lanovky, se postaral budějovický architektonický ateliér A8000. Že jste na horách, poznáte také podle velkoformátových dobových fotografií staré Šumavy z legendárního krumlovského Fotoateliéru Seidel.

V létě se těšte na tematické gastroakce, které se budou konat každý druhý víkend. Kromě krásné šumavské přírody tak čekají návštěvníky okolí lipenského jezera ochutnávky specialit z různých koutů naší republiky a celého světa.