Na podzim a v zimě jsou polévky víc než vítané. Tělo dokážou pěkně prohřát, a to nejen pocitově ve chvíli, kdy je konzumujete. Vývary jsou v tradiční čínské medicíně považovány za velice zahřívací potravinu, která tělo posiluje a nabíjí energií. Doporučuje se proto vývarem začít den.
V naší kultuře na to nejsme moc zvyklí a je pro nás přirozenější vývar zařadit k obědu nebo večeři, ale není to nic proti ničemu. Polévku s trhaným kuřetem můžete podávat jako samostatný chod, který tělu poskytuje bílkoviny, tuky i sacharidy a zároveň vitaminy a minerály. Pro ještě větší zasycení podávejte polévku například se zapečenými sendviči.
Kuřecí polévka s fazolemi a rajčaty
Na 6 porcí potřebujete:
Na vývar:
- 1 kuřecí prso
- 1 středně velká mrkev
- 1 kořenová petržel
- Kousek celeru
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 7 kuliček pepře
- Sůl
Na polévku:
- 1 cibule
- 2 řapíky celeru
- 2 středně velké mrkve
- 1 větší kořenová petržel
- 2 lžíce oleje (olivový nebo řepkový)
- 2 lžičky rajského protlaku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté uzené papriky
- Čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka červených fazolí
- Sůl
- Petrželka k podávání
Postup
- Kuřecí maso vložte do vyššího hrnce. Přidejte očištěnou zeleninu, česnek, koření a větší špetku soli. Zalijte 2 litry studené vody. Přiveďte k varu a nechte jen velice pozvolna vařit, aby voda prudce neklokotala, jen mírně probublávala. Během vaření dolévejte vodu, abyste drželi stejnou hladinu. Vařte 1,5 hodiny.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Oloupanou mrkev nakrájejte na půl/kolečka. Kořenovou petržel nakrájejte na drobné kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej. Vsypte zeleninu a na středním plameni za občasného míchání opékejte asi 7 minut. Zelenina začne chytat zlatavý odstín.
- K orestované zelenině přidejte protlak, římský kmín, koriandr, papriku, pepř a najemno nakrájený česnek. Míchejte několik sekund. Zalijte krájenými rajčaty a zamíchejte.
- Vývar slijte do hrnce se zeleninou. Vařte několik málo minut, dokud zelenina nezměkne na skus.
- Kuřecí maso z vývaru natrhejte na menší kusy. Fazole slijte do cedníku, propláchněte a nechte okapat. Maso a fazole přidejte do hotové polévky. Podle chuti osolte.
- Podávejte posypané najemno pokrájenou petrželkou.