Na podzim a v zimě jsou polévky víc než vítané. Tělo dokážou pěkně prohřát, a to nejen pocitově ve chvíli, kdy je konzumujete. Vývary jsou v tradiční čínské medicíně považovány za velice zahřívací potravinu, která tělo posiluje a nabíjí energií. Doporučuje se proto vývarem začít den.

V naší kultuře na to nejsme moc zvyklí a je pro nás přirozenější vývar zařadit k obědu nebo večeři, ale není to nic proti ničemu. Polévku s trhaným kuřetem můžete podávat jako samostatný chod, který tělu poskytuje bílkoviny, tuky i sacharidy a zároveň vitaminy a minerály. Pro ještě větší zasycení podávejte polévku například se zapečenými sendviči.

Kuřecí polévka s fazolemi a rajčaty

Na 6 porcí potřebujete:

Na vývar:

  • 1 kuřecí prso
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • Kousek celeru
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 7 kuliček pepře
  • Sůl

Na polévku:

  • 1 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 větší kořenová petržel
  • 2 lžíce oleje (olivový nebo řepkový)
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • Čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka červených fazolí
  • Sůl
  • Petrželka k podávání

Postup

  1. Kuřecí maso vložte do vyššího hrnce. Přidejte očištěnou zeleninu, česnek, koření a větší špetku soli. Zalijte 2 litry studené vody. Přiveďte k varu a nechte jen velice pozvolna vařit, aby voda prudce neklokotala, jen mírně probublávala. Během vaření dolévejte vodu, abyste drželi stejnou hladinu. Vařte 1,5 hodiny.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Oloupanou mrkev nakrájejte na půl/kolečka. Kořenovou petržel nakrájejte na drobné kostičky.
  3. V hrnci rozehřejte olej. Vsypte zeleninu a na středním plameni za občasného míchání opékejte asi 7 minut. Zelenina začne chytat zlatavý odstín.
  4. K orestované zelenině přidejte protlak, římský kmín, koriandr, papriku, pepř a najemno nakrájený česnek. Míchejte několik sekund. Zalijte krájenými rajčaty a zamíchejte.
  5. Vývar slijte do hrnce se zeleninou. Vařte několik málo minut, dokud zelenina nezměkne na skus.
  6. Kuřecí maso z vývaru natrhejte na menší kusy. Fazole slijte do cedníku, propláchněte a nechte okapat. Maso a fazole přidejte do hotové polévky. Podle chuti osolte.
  7. Podávejte posypané najemno pokrájenou petrželkou.