skip to main content

Meatless Monday v indickém stylu: vyzkoušejte úžasný palak paneer

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Jídla bez masa nejsou žádná nuda, ba naopak! Často vás přemístí i do jiných koutů světa. Dnes se ocitneme v kořením voňavé Indii a naservírujeme vám na talíř úžasný palak paneer. Indický cottage sýr (jak by se dal nazvat) ve špenátové omáčce je pro lehký start nového týdne skvělou volbou. Dáváme mu zelenou!

Reklama

Začněte blanšírováním špenátu, tedy jeho spařením ve vroucí a následným ochlazením v ledové vodě, které je u přípravy palak paneeru velmi podstatné. Ledová vodní lázeň zajistí okamžité přerušení vařícího procesu a zároveň díky tomuto kroku získá špenát krásně zelenou barvu. A to je žádoucí.

Na 2 porce budete potřebovat:

Reklama
  • 250 g špenátových listů
  • 2 lžíce oleje
  • ¼ lžičky celého římského kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1cm kousek zázvoru
  • 2 malé cibule
  • 1 velké rajče
  • pár lístků čerstvé pískavice řecké seno
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky kurkumy
  • 1 lžička soli
  • šťáva z ½ citronu
  • třtinový cukr na dochucení (lze vynechat)
  • 200 g sýru paneer
  • naan k servírování

Postup

  1. Špenát vložte do vroucí osolené vody a zprudka jej asi 3 minuty povařte. Mějte již připravený velký hrnec se studenou vodou a několika kostkami ledu. Jakmile špenát povaříte, přemístěte jej ihned pomocí děrované naběračky do ledové vodní lázně. Po chvíli slijte špenát přes cedník, vložte do mixéru a rozmixujte na sytě zelené pyré jemné konzistence.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte olej a krátce na něm osmahněte celý římský kmín s bobkovými listy. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a zázvor a po chvíli najemno nasekanou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte na drobné kostičky pokrájené rajče, pár natrhaných lístků pískavice a do změknutí rajčete směs ještě občas promíchejte.
  3. Vyjměte z pánve bobkové listy a vmíchejte postupně špenátové pyré, koření a sůl. Promíchejte a nechte obsah pánve rozvonět. Dochuťte citronovou šťávou a pokud byste to tak cítili, můžete přidat i lžičku třtinového cukru. 
  4. Na závěr vmíchejte na větší kostky pokrájený sýr paneer a nechte jej pár minut prohřát. Ochutnejte, a pokud se vám zdají chutě vyladěné, naservírujte pokrm do misek. Palak paneer podávejte s indickým chlebem naan, se kterým si perfektně rozumí. 

Kde koupit paneer

Sýr paneer seženete nejlépe ve specializovaných prodejnách jako třeba Orient Food nebo Shalamar Foods. Prodává jej též značka Moravia. Nutno podotknout, že výroba vlastního paneeru je velmi jednoduchá (možná jednodušší než samotná koupě): potřebujete jen kvalitní plnotučné mléko a hodně citronu, který se do horkého mléka vymačká. Jakmile proběhne proces srážení, je potřeba sýr scedit, vymačkat a zatížit, aby se mohl krájet. 


Reklama
Reklama