Výrazná omáčka s měkkým masem a opečenou mrkví nebo nevábně rozvařená zelenina v omáčce nejisté chuti? Bohužel v mnohých z nás se zakořenila zmíněná varianta číslo dvě. Pokrm, na který kdekdo kvůli špatným vzpomínkám na školní jídelnu nemá chuť ani pomyšlení, lze však přivést k dokonalosti.

Vepřovému v mrkvi ke znamenité chuti chybí většinou jen poctivá příprava a trošku času navíc. Základem úspěchu je přitom jednoduše důkladné orestování masa i zeleniny na jeho počátku.

Dušené vepřové v mrkvi

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g vepřové plece
  • 500 g vepřové krkovice
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce sádla
  • 8 mrkví
  • 2 cibule
  • 800 až 1000 ml silného vývaru
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • Špetka muškátového oříšku
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vepřovou plec i krkovici nakrájejte na větší kostky a dostatečně osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte lžíci másla se dvěma lžícemi sádla a maso zprudka ze všech stran dozlatova opečte. Následně jej pomocí děrované naběračky přendejte do mísy.
  2. Ve stejném hrnci nyní orestujte polovinu očištěné mrkve nakrájené na menší kousky. Jakmile začne chytat pěknou barvu, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli.
  3. Zeleninu orestujte pečlivě do zlatohněda. Když se začne více připékat, podlijte ji trochou horkého vývaru. Vařečkou seškrábněte přípečky ze dna a zase pokračujte, dokud nedosáhnete žádoucí barvy.
  4. Tento krok je velmi důležitý pro získání skvělé chuti i barvy pokrmu. Jakmile budete s výsledkem spokojeni (zelenina bude dostatečně zlatohnědá), přilijte zbylý vývar a ponorným mixérem vše dohladka rozmixujte.
  5. Nyní vmíchejte do omáčky opečené maso a ochuťte ji kmínem i muškátovým oříškem. Přiklopte pokličkou a zhruba hodinu duste na mírném plameni, dokud maso úplně nezměkne.
  6. Zbylou polovinu mrkve mezitím očistěte a nakrájejte na šikmé širší plátky. V pánvi rozpusťte zbylé máslo a mrkev na něm zprudka dozlatova orestujte. Měla by být pěkně na skus.
  7. Mrkev osolte, a jakmile bude maso v hrnci měkké, přidejte ji do omáčky. Nechte společně ještě chvilku probublat. Podávejte s vařenými bramborami ve slupce nebo s jemnou máslovou kaší.

Výběr masa

Vepřové v mrkvi připravujte z vepřové plece. Skvěle se k pokrmu hodí, jelikož je to maso libové i lehce prorostlé. Vyvarujte se sušším typům masa, naopak můžete plec nakombinovat s ještě šťavnatější krkovicí jako v dnešním receptu.

Foto Jakub Jurdič