Skrei je hbitá treska, jejímž domovem je Barentsovo moře. Každý rok se vydává na dlouhou pouť kolem norského pobřeží, díky čemuž má vynikající kondici a její maso tak chutná opravdu delikátně. Tresčí „poutníci“ se vyznačují jemným bílým masem s minimálním obsahem tuku a loví se v období od ledna do března, kdy se nám naskýtá nejlepší příležitost si na nich pochutnat.

V době, kdy se tresky oddávají podvodním radovánkám daleko od břehů, si můžete recept připravit i s jinou delikatesní rybou. Vyzkoušejte mečouna, halibuta, chňapala nebo méně dostupnou, avšak velmi lahodnou, mahi mahi obývající vody Tichého oceánu.

Filety tresky Skrei s jemnou citronovou omáčkou, olivami & rajčaty

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 bio citrony
  • 2 filety z tresky Skrei s kůží (1 o váze cca 200 g)
  • Sůl & citronový pepř
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky mletého česneku
  • 40 g studeného (bylinkového) másla
  • Hrstka čerstvých bylinek (citronový tymián, listová petržel)

Olivy & rajčata

  • 200 g zralých cherry rajčat
  • 80 g oliv odrůdy Kalamata bez pecky
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce (bylinkového) másla
  • Hrstka čerstvých bylinek (citronový tymián, estragon)

Postup

  1. Jeden očištěný citron nakrájejte na kolečka a vložte na nepřilnavou pánev rozehřátou na vyšší stupeň. Po vložení teplotu lehce snižte a opékejte z obou stran do zlatohněda. Z druhého citronu vymačkejte šťávu a vše dejte prozatím stranou.
  2. Filety osušte papírovými utěrkami, podle potřeby v polovině přeřízněte a kůži na několika místech nařízněte ostrým nožem. Rybu osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem, který do ní zlehka vetřete.
  3. Nepřilnavou pánev rozpalte na vysokou teplotu. Poté plamen lehce ztlumte, přidejte do pánve trochu oleje a kroužením rozlijte po celé ploše. Vložte filety kůží dolů a opékejte asi 4 minuty, dokud zespodu nezezlátnou a zhruba z poloviny stran se neopečou.
  4. Vedle v pánvi mezitím opékejte rajčata 2 až 3 minuty ze všech stran, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou. Vmíchejte olivy, vinný ocet a kousek bylinkového másla pro zjemnění. Zasypejte nasekanými bylinkami a udržujte v teple.
  5. Filety otočte a dopékejte z druhé strany ještě 2 až 4 minuty v závislosti na jejich skutečné tloušťce. Sejměte z pánve na talíř a nechte chvilku odpočinout.
  6. Na stejné pánvi snižte teplotu, vmíchejte citronovou šťávu, mletý česnek a lehce osolte. Přidejte plátky citronu a po kouskách nechte rozpustit máslo. Vmíchejte nasekané bylinky a jemnou citronovou omáčkou filety přelijte. Podávejte s rajčatovo-olivovou přílohou a lehkým salátkem dle libosti.