Banány s arašídovým máslem jsou skvělou kombinací završenou jemným kakaovým krémem. Takový koláč se bude na prostřeném stole vyjímat nejen vizuálně, ale především chuťově. Je velmi jednoduchý na přípravu a spotřebujete do něj případný přebytek zralých banánů. Právě díky nim často vznikají nečekané a neodolatelné pochoutky. Mezi své favority řadíme třeba veganské brownie, vláčný bezlepkový chlebíček nebo banánový koláč se slaným karamelem.

Banánový koláč s arašídovým máslem & kakaovo-máslovým krémem

Na formu 24 x 20 cm potřebujete:

  • Olej na vymazání
  • 4 zralé banány
  • 2 vejce
  • 60 g kokosového oleje
  • 50 g jemného arašídového másla
  • 40 g medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 190 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
  • Špetku soli
  • 30 g strouhaného kokosu
  • Sušené drcené květy na ozdobu

Na máslovo-kakaový krém:

  • 120 g změklého másla (část lze nahradit arašídovým)
  • 80 g smetanového sýru
  • 80 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Postup

  1. Formu vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Banány rozmačkejte vidličkou a v míse robota smíchejte s vejci, kokosovým olejem, povoleným arašídovým máslem, medem a vanilkou.
  2. Ke směsi vmíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva a solí. Nakonec přimíchejte strouhaný kokos.
  3. Těsto nalijte do připravené formy, rovnoměrně rozprostřete až ke krajům a pečte při 180 °C 35 minut, dokud nezpevní. Koláč nechte na mřížce zcela vychladnout.
  4. Změklé máslo se smetanovým sýrem pokojové teploty vyšlehejte do světlé nadýchané konzistence. Poté zašlehejte prosetý moučkový cukr s kakaem a vanilkový extrakt.
  5. Máslový krém můžete dát ještě na chvilku do lednice, než korpus zcela vychladne. Krém na koláč rozetřete v nadýchaných vrstvách, ozdobte jej sušenými květy a rozkrájejte na porce.