Sladký, lepkavý a s vůní podzimu, tak lze nejlépe vystihnout tzv. monkey bread. Jedná se o kynuté těsto plné másla, skořice a javorového sirupu, u tohoto dezertu se o fit variantu ani nepokoušejte. Pokud hledáte obměnu oproti klasickým skořicovým šnekům, jste na správném místě.
Skořicová bábovka monkey bread (opičí chléb) s javorovým sirupem
Na bábovku o objemu 2 l potřebujete:
- 250 g mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 50 g krupicového cukru
- 480 g hladké mouky
- 40 g javorového sirupu
- 50 g změklého másla
- ½ lžičky kardamomu
- ½ lžičky mleté vanilky
- špetka soli
- 1 vejce
Na obalení:
- 150 g třtinového cukru
- 2 lžíce skořice
- 100 g rozpuštěného másla
- 150 g javorového sirupu
Postup
- Mléko lehce ohřejte, poté přidejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky, zamíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Jakmile je kvásek aktivní, smíchejte ho se zbylou moukou, cukrem, vajíčkem, sirupem, kardamomem, vanilkou, změklým máslem a solí. Suroviny nahrubo propojte a nechte odležet 5 minut. Ručně či v robotu vypracujte hladké těsto, následně hněťte 10 minut, mělo by být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu až hodinu a půl, těsto by mělo zdvojnásobit objem.
- Nakynuté těsto párkrát ručně prohněťte a rozdělte ho na 30 až 35 podobně velkých kousků. V misce smíchejte třtinový cukr se skořicí, do misky druhé nalijte rozpuštěné máslo. Připravte si bábovkovou formu o objemu cca 2 l a pečlivě ji vymažte máslem. Každý kousek nejprve namočte v rozpuštěném másle, následně obalte ve skořicovém cukru a rovnoměrně vyskládejte do připravené formy. Postupně ji celou naplňte a nechte dalších 40 minut nakynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut, následně zakryjte vršek alobalem, aby se nepřipálil, a pečte dalších 20 minut.
- Jakmile vyndáte monkey bread z trouby, kompletně ho ihned polijte, ještě ve formě, javorovým sirupem. Ten se do dezertu vsákne a bude díky němu hezky vláčný a lepkavý. Následně nechte vychladnout asi 2 minuty ve formě, poté vyklopte na talíř. Nechte lehce vychladnout, můžete podávat ještě teplé. Jednotlivé kousky jednoduše odtrhněte.