Tento salát je vyladěn jak barevně, tak (a to především) chuťově. Lahodný losos, šťavnatý špenát, nahořklý grep, pronikavá bazalka, křupavý sezam a lehounce pikantní chilli.

Pokud má u vás chilli dveře dokořán, použijte čerstvou chilli papričku nakrájenou najemno. Sušené chilli vločky jsou o mírnější variantou, která jazyk jemně pošimrá. Klasickou bazalku, kterou doma běžně používáte, se nemusíte v tomto receptu bát vyměnit za bazalku thajskou. Dodá pokrmu trochu exotického nádechu.

Salát s lososem, špenátem, grepem a quinoou

Na 2 porce potřebujete:

  • 40 g quinoy
  • 1 grep
  • 200 g lososa zbaveného kůže
  • 2 velké hrsti baby špenátu
  • Hrst bazalky (skvělá je thajská)
  • ½ okurky
  • Chilli vločky nebo čerstvá paprička

Zálivka:

  • 2 lžíce grepové šťávy
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 plná lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 plná lžička sezamu + na posypání
  • Sůl

Marináda:

  • 2 lžičky grepové šťávy
  • 1 lžička medu
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce oleje
  • Sůl
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Quinou uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte poté na talíři zchladnout a lehce proschnout. Můžete také použít den předem vařenou quinou, a to v množství 1 až 2 hrsti.
  2. Grep ostrým nožem zbavte slupek a poté z něj vykrájejte jednotlivé segmenty. Ze zbytku vymačkejte šťávu do mističky.
  3. Ze šťávy odeberte 2 lžíce na zálivku. Sezam nasucho opečte na pánvi a nechte zchladnout. Trochu odeberte na posypání salátu. Zbytek přidejte do mističky se šťávou, přidejte olej a hořčici, osolte a prošlehejte.
  4. V další misce promíchejte ingredience na marinádu – grepovou šťávu, med, sušený česnek, olej a špetku soli.
  5. Filet lososa překrojte v úrovni postranní čáry napůl a pak nakrájejte na centimetrové pruhy. Kousky ryby obalte v marinádě. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. V režimu grilování při 200 °C pečte v troubě 5 minut.
  6. Do mísy vložte quinou. Zálivku znovu prošlehejte a přilijte 2/3 ke quinoe. Promíchejte. Dále do misky přidejte grep, špenát a hrst bazalkových listů. Ty větší můžete natrhat. Okurku nakrájejte na slabé plátky nebo utvořte pruhy pomocí škrabky. Přidejte do mísy. Zalijte zbytkem zálivky a zlehka krátce promíchejte.
  7. Salát naservírujte na talíře nebo do misek. Ozdobte kousky pečeného lososa a posypejte chilli vločkami a sezamem. Ihned podávejte.
Foto Martina Baťhová